Početna Zanimljivosti Sećanje na glumca Nikolu Simića

Sećanje na glumca Nikolu Simića

Glumac Nikola Simić
Foto: FB Gromade Filmske

Na Fejsbuk stranici Gromade Filmske objavljen je još jedan divan tekst ovoga puta o velikom i čuvenom srpskom glumcu Nikoli Simiću, koji je rođen na današnji dan pre 88 godina.

„Nikola Simić je izvodio „Dunda Maroja“ u Dubrovniku nakon što su mu te večeri saopštili da mu je preminuo otac, a to niko nije znao sem njega i niko nije ni primetio promenu, slabost u njegovoj izvedbi, majku je sahranio 29. decembra, a već 30. glumio u „Bubi u uhu“ u JDP-u, to je čovek koji se živ lomio, činio ekstremne i fizičke i psihičke poduhvate kada je igrao u nekim filmovima za koje su svi znali da vrede koliko i prekjučerašnje novine, čak autorima nije bilo bitno kako će ispasti, drugim glumcima da ne pričamo, a on je radio na snimanjima kao da mu je poslednje i kao da je kanski materijal u pitanju. Nazovite to radoholijom ili kako god, u svakom slučaju Simić je u moru boemskih, kafanskih izvođača glumačkih radova što im masivni talenat opravdava „lako ćemo“ pristup, a znamo koliko je Srbija imala takvih talenata, bio neko kome je Bogom dana darovitost takođe bila na maksimumu, međutim jedan od retkih koji ništa nisu prepuštali slučaju i sigurno da je i on voleo popiti čašicu, dve, opustiti se uz Silvanu, ali pos’o je pos’o i nije bilo te sile koja bi ga omela da pruži publici 100% sebe i nije dozvoljavao ičemu da utiče na kvalitet njegovog rada.

Što je najvažnije, to se vidi. I kad gledaš prvi i sto prvi put Nikolu Simića, ne može se ne primetiti vanredan profesionalizam kakve god da je prirode uloga, ozbiljna ili sumanuta, simpatična ili antipatična, velika ili manje velika, on joj je posvetio punu koncentraciju i sve drugo ostavio po strani zarad nje. Da nije tako sam po sebi dopadljiv i duhovit, pomislio bi čovek da je neki ubačeni Švaba u pitanju, ne daj bože.

Zaposlenik iz snova Nikola Simić rođen je pre 88 godina“ – zapisano je na FB stranici Gromade Filmske.