Početna Događanja Ambasador Srbije u Berlinu dr Snežana Janković susrela se sa šefom-dirigentom Beogradske...

Ambasador Srbije u Berlinu dr Snežana Janković susrela se sa šefom-dirigentom Beogradske filharmonije i Filharmonije iz Dortmunda Gabrijelom Felcom

Generalni konzul RS u Diseldortu Branislava Perin, diregent Gabriel Felc i ambasadorka RS u Berlinu dr Snežana Janković
Foto: ambasada RS u Berlinu

Tokom svoje posete u Diseldorfu i Dortmundu, ambasador Republike Srbije u Berlinu dr Snežana Janković razgovarala je i sa Gabrijelom Felcom, šefom-dirigentom Beogradske filharmonije i Filharmonije iz Dortmunda. Razgovor se prvenstveno odnosio na zajednički projekat dve filharmonije „Betoven maraton”, osmišljenom povodom 250. godišnjice rođenja velikog kompozitora.

Projekat je trebao da bude realizovan u junu 2020. godine ali je zbog pandemije odložen. Novi termini  gde bi se izvelo devet Betovenovih simfonija tokom jednog dana, su 19. juna 2022. u Dortmundu i 26. juna 2022. u Novom Sadu. Simfonije bi izvele filharmonijski orkestara iz Beograda i Dortmunda u saradnji sa horom Slovačke filharmonije.

Ambasadorka Janković se, kako se navodi u saopštenju ambasade, zahvalila Gabrijelu Felcu na naporima i trudu da ovaj izuzetno značajan i zahtevan projekat dovede do realizacije. Naglasila je njegov značaj za sveukupne bilateralne odnose, kao i za prezentaciju kulture Republike Srbije i Grada Novog Sada kao Evropske prestonice kulture u nemačkoj javnosti.