Početna Događanja U Beogradu počeo „Svesrpski dečji sabor”

U Beogradu počeo „Svesrpski dečji sabor”

Deca iz rasejanja na Svesrpskom dečjem saboru u Beogradu
Foto: arhiva DKCB

Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije „Svesrpski dečji sabor” održava se u Beogradu, ovoga vikenda. Kako je u razgovoru za medijski portal Rasejanje.info najavio direktor Dečijeg kulturnog centra Beograd mr Dragan Marić „Svesrpski dečji sabor” je tradicionalna manifestacija koju već četvrti put organizuje Gradska uprava grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograd, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U Srbiju, tom prilikom dolaze deca i mladi iz rasejanja želeći da upoznaju svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine. Boraveći u domovima svojih vršnjaka iz Beograda, deca i mladi upoznaju Srbiju, srpsku istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program, osmišljen od strane Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Sa željom da se neguje osećanje pripadnosti zemlji porekla, nacionalni identitet i srpski jezik, Sabor će i ove godine okupiti decu u rasejanju i povezati ih sa njihovim vršnjacima iz Beograda, u čijim porodicama borave. Domaćini Sabora su učenici osnovne škole Starina Novak. Na manifestaciji učestvuju deca iz četiri zemlje regiona i dijaspore: članovi Nemačko-srpskog društva iz Frankfurta na Majni (Nemačka), učenici Teoretske gimnazije Dositej Obradović iz Temišvara (Rumunija), članovi Vukovarskog pevačkog društva Javorčići (Hrvatska) i AKUD KOLO – Ćirilandija iz Kopra (Slovenija).

Manifestaciju je danas otvorio direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rečima „Draga deco iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Rumunije, dobro došli u Srbiju i Beograd! Dobro došli kući!”

„Gde god ima Srba, gde god neko govori srpski, gde god neko nosi u sebi srpsku kulturu, predstavlja sve nas. Svako dete koje ima sve to u sebi je most između Srbije i sveta. Svako od vas stvara te male mostove. Nije lako kad se u školi priča drugi jezik, kad idete na fudbal, balet, bilo gde, gde se ne govori vaš maternji jezik. Zato je bitno da i mi ovde u Srbiji čuvamo srpski jezik i negujemo prelepo ćirilično pismo. To nam je svima dato da prenosimo dalje i negujemo za buduće generacije”.

Generalni konzul RS u Frankfurtu Branko Radovanović ispratio je decu iz Frankfurta

Arno Gujon je istakao da je u Dečjem kulturnom centru u Beogradu dočekao našu decu iz dijaspore i regiona. „Dirljivo je kako oni čuvaju svoj jezik i kulturu iako žive u inostranstvu. Svesni su da su, bez obzira gde su se rodili, odavde krenuli njihovi koreni i da će prijateljstva koja će steći sada trajati dugo”.

Generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović ispratio je grupu od 9 učenika iz Frankfurta za Beograd, povodom održavanja Festivala dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije. Generalni konzul im je poželeo srećan put i mnogo nezaboravnih trenutaka u matici Srbiji, u nadi da će se njoj uvek rado vraćati i negovati srpski jezik, istoriju i kulturu.