Početna Događanja U Sloveniji Srbi uživali uz priče Marka Aleksića o Marku Kraljeviću

U Sloveniji Srbi uživali uz priče Marka Aleksića o Marku Kraljeviću

Marko Aleksić održao tri predavanja u Sloveniji o Marku Kraljeviću
Foto: FB SKC-Biblioteka Mihajlo Pupin

U organizaciji  Srpskog-kulturnog centra – biblioteke Mihajlo Pupin iz Ljubljane, u Sloveniji su održana tri predavanja magistra Marka Aleksića, na temu Marko Kraljević – čovek koji je postao legenda (po istoimenoj knjizi autora). Aleksić je arheolog, istoričar i pisac i pripada grupi vodećih svetskih autoriteta u oblasti srednjovekovnih mačeva i viteštva o Marku Kraljeviću.

U Novoj Gorici, Postojni i Ljubljani prisutnima se ukazala prilika da dosta nauče o poslednjim decenijama srpske srednjovekovne države, posebno o istorijskom Marku Mrnjavčeviću odnosno Marku Kraljeviću. „Saznali smo, između ostalog, zašto je dva puta oženio istu ženu, da li je imao dece i koje su bile njegove poslednje reči. Marko Aleksić napisao je prvu i jedinu sveobuhvatnu biografiju našeg najvećeg epskog junaka”, istakli su predstavnici SKC – Biblioteka Mihajlo Pupin.

Mališani u Ljubljani uživaju u predavanju
Foto: FB SKC-Biblioteka Mihajlo Pupin

Mališani ali stariji iz pomenutih gradova u Sloveniji saznali su puno toga o najvećem srpskom junaku i vitezu. „Kraljević Marko je legenda naših epskih pesama. Kao i njegov konj Šarac veoma je voleo da pije vino. Savremenici su veoma cenili Marka Kraljevića o čemu svedoči i to da su sačuvane njegove poslednje reči. One otkrivaju čoveka koji se i u kritičnim trenucima trudio da ostane veran svojim moralnim načelima. Zanimljivo je da se u trenutku Markove pogibije, 17. maja 1395. godine, rame uz rame s njim borio još jedan poznati vitez sa naših prostora – Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, koji tad još nije bio navršio ni dvadeset godina. Upravo je on bio taj koji je zapamtio poslednje reči svog slavnog sunarodnika”, samo je deo pričica, koje su Srbi u Sloveniji mogli da čuju.

Stariji u Ljubljani sa autorom u Parohijskom domu
Foto: FB SKC-Biblioteka Mihajlo Pupin

„Marko Kraljević je nacionalni junak Srba, ali i svih južnih Slovena. Kao najslavnija srednjovekovna ličnost  naših prostora, on je opevan u bezbroj narodnih pesama, legendi i predanja, ali je manje poznato da je Marko bio stvarna istorijska ličnost o kojoj se sačuvalo dosta podataka. Kao svaki srednjovekovni vladar i ratnik, učestvovao je u bitkama, često putovao, provodio vreme u lovu ili čitanju, prisustvovao proslavama i venčanjima, imao privatni život (ženio se tri puta), ali  je sebe doživljavao, a tako ga je doživljavalo i njegovo vreme – kao viteza. Rođen je i odrastao u najslavnije doba srpske srednjovekovne države u vreme cara Dušana, da bi kasnije bio i svedok njenog opadanja. Uprkos tome, ostao je veran svom narodu i svojim uverenjima zbog čega je bio poštovan od svojih savremenika i potomaka. Vremenom su se oko njegove ličnosti vezivale brojne legende pa i nepravedne optužbe, ali danas nauka može bolje nego ikada pre, da osvetli ličnost ovog srpskog srednjovekvnog plemića i vladara koji je ostao najvažniji simbol srednjovekovne epohe za narode na ovim prostorima. Zbog toga je priča o istorijskom Marku Kraljeviću zapravo i priča o srpskom srednjovekovnom viteštvu koje je obeležilo njegovo doba”.