Početna Kultura Programi Narodne biblioteke Srbije u Kulturnom centru Srbije u Parizu danas i...

Programi Narodne biblioteke Srbije u Kulturnom centru Srbije u Parizu danas i sutra (1. i 2. juna 2022.)

Foto: Kulturni centar u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu danas i sutra (1. i 2. juna 2022.) Narodna biblioteka Srbije se održavaju tri predavanja Priča o Beogradu u Parizu – Razgovor o romanu Milenijum u Beogradu Vladimira Pištala; tribina – Kultura svetlosti u novom milenijumu i predavanje Vladimira Pištala – Tesla, portret bez maske

1. Priča o Beogradu u Parizu – Razgovor o romanu Milenijum u Beogradu Vladimira Pištala.

Datum: 1. jun, u 19 sati.

Učestvuju: književnik Vladimir Pištalo i Milena Đorđijević, urednica književnih i tribinskih programa u Narodnoj biblioteci Srbije (moderatorka).

Književnik Vladimir Pištalo, jedan od najistaknutijih i najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, govoriće o raznolikim temama u romanu Milenijum u Beogradu, objavljenom i na francuskom: duši Beograda, kraju milenijuma, usamljenim poštenim pojedincima i nemogućim ljubavima. Milenijum u Beogradu našao se u najužem izboru za nagradu „Femina“, za prevedene strane romane na francuski, i imao je odličnu recepciju u Francuskoj.

Program, sa obezbeđenim prevodom na francuski, traje 60 minuta, uz predviđeni desetominutni razgovor sa publikom i koktel.

Foto: Narodna biblioteka Srbije

2. Stopama svetlosti

Tribina: Kultura svetlosti u novom milenijumu

Datum: 2. jun, u 18.30.

Učesnici: dr Vladimir Pištalo, književnik i istoričar; Jan Toma, konceptualni umetnik i profesor umetnosti na Sorboni, umetnik – stalni posmatrač pri Ujedinjenim nacijama, osnivač kolektiva Zapad-Svetlost (Ouest-Lumière), osnivač i direktor umetničke galerije na Sorboni (Sorbonne ArtGallery); Milan Maksimović, astrofizičar, direktor istraživanja u Pariskoj opservatoriji; Zorica Matić, naučni istraživač na polju kulture svetlosti, moderator.

Tribina traje 70 minuta, sa obezbeđenim prevodom.

3. Predavanje Vladimira Pištala – Tesla, portret bez maske

Datum: 2. jun, u 20 sati.

Književnik, istoričar i univerzitetski profesor dr Vladimir Pištalo, autor višestruko nagrađivanog i jednog od najprevođenijih srpskih romana Tesla, portret među maskama, održaće predavanje „Tesla, portret bez maske“.

Predavanje, sa obezbeđenim prevodom na francuski, traje 30 minuta, uz predviđenu desetominutnu diskusiju i koktel.

Foto: Kulturni centar u Parizu