Početna Događanja Dečji kulturni centar Beograd proslavio 70.ti rođendan

Dečji kulturni centar Beograd proslavio 70.ti rođendan

Dečji kulturni centar Beograd danas je u Tašmajdanskom parku proslavio svoj jubilarni 70. Rođendan, uz bogat kulturno-zabavni i sportsko-ekološki program

Bogat program u Tajmajdanskom parku u Beogradu
Foto: DKCB/A. Despotović

„Deca i  mladi imali su priliku da učestvuju u raznovrsnim kreativnim radionicama i da se zabave uz slikanje, crtanje stripova i karikatura, vajanje u glini, ali i da učestvuju u sportskoj i ekološkoj radionici. Pored radionica koje se inače održavaju tokom školske godine u Dečjem kulturnom centru Beograd, za proslavu 70. rođendana priređena je i humanitarna likovna radionica Udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka”. Uporedo sa kreativnim radionicama organizovan je rođendanski koncert, na kojem su se predstavila deca Dečjeg kulturnog centra Beograd – Hor DKCB, Baletski studio, Studio glume i Vokalna grupa „Nađi svoju zvezdu”’, kao i solisti muzičkog festivala FEDEMUS. Muzičko-scenski doživljaj upotpunili su prijatelji i saradnici ove gradske institucije kulture za decu – Sergej Ćetković, Leontina, Ivana Peters, Tijana Dapčević, Zoe Kida, Mari Mari, Peđolino i Hor „Čarolija”, istakla je Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa za odnose sa javnošću i marketing DKCB.

Dečji kulturni centar Beograd, namenjen svoj deci sveta, počeo je sa radom davne 1952. godine kao Dom pionira u objektu koji se nalazio u Knez Mihailovoj ulici, da bi se 1968. godine preselio u novi objekat u Takovsku broj 8, gde se i danas, na površini od 2200 m2, odvijaju mnogobrojni programi namenjeni deci i mladima.

– Mi rastemo i dalje! Gradska uprava Grada Beograda obezbedila je još jedan objekat za decu, koji se nalazi na Dedinju, u kojem ćemo nastaviti da kreiramo kulturno-obrazovne programe za decu i mlade, doprinoseći njihovom odrastanju i razvoju u dobre, kreativne i obrazovane ljude – istakao je na današnjoj proslavi direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd, prof. mr Dragan Marić.

 U organizaciji ove kuće realizuju se najznačajniji dečji festivali i manifestacije, u kojima učestvuju deca od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, nastavnici, pedagozi, roditelji, bake i deke i cele porodice. Jedna od najpopularnijih manifestacija je Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope”, koji okuplja decu iz svih krajeva Evrope, svake godine od 2. do 5. oktobra. Pored ove najveće dečje manifestacije u regionu, Dečji kulturni centar Beograd organizuje „Svesrpski dečji sabor”, „Dan tradicije”, Dečje beogradsko proleće, DEMUS, Festival horova dece i mladih – FEDEHO, Festival „Deca kompozitori”, „Plesne susrete”, Festival mladih koreografa „Iskorak”,  Festival dečjeg video klipa KIDIKEM, Glumijadu i druge kulturno-obrazovne programe namenjene deci i mladima.