Početna Kultura Na Međunarodnoj izložbi dečijih radova u Pragu, nagrađeni  i radovi iz Srbije

Na Međunarodnoj izložbi dečijih radova u Pragu, nagrađeni  i radovi iz Srbije

Ministar savetnik Lepša Štulić na otovaranju izložbe u Lidicama
Foto: Ambasada Republike Srbije u Pragu

U Lidicama, malom mestu blizu Praga u Češkoj, održava se Međunarodna izložba dečiji radova, u znak sećanja na stradanje dece iz Lidica u Drugom svetskom ratu. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Češke. Ove godine održana je 50.-i put.

Izložbu je otvorio Eduard Stehljik, direktor Memorijala Lidice. Prisustvovala su nagrađena deca iz čeških škola, predstavnici čeških kulturnih institucija i diplomatskog kora. Godinama na ovoj izložbi učesvuju đaci iz Srbije. Iz naše zemlje ove godine je pristiglo 316 radova iz 28 škola. Nagrade su osvojili radovi đaka OŠ Vera Blagojević u Banji Koviljači, Artino Art studija iz Beograda, Udruženja Piktum iz Beograda, Prve beogradske gimnazije, kao i škola iz Kovina i Subotice.

Ministar savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Češkoj Lepša Štulić prisustvovala je svečanom otvaranju Međunarodne izložbe dečijih radova u Lidicama. Ona je pozvala direktora Memorijala Lidice da poseti Ambasadu Srbije u Pragu, što je on sa zadovoljstvom prihvatio. Dogovoreno je da će tom prilikom doneti nagrade za srpske dečije radove, koje će biti prosleđene deci u Srbiju.

Ove godine je na zadatu temu Muzej primljeno 14.527 radova iz 77 država sveta, čime se ova izložba svrstava u red najvećih manifestacija lepih umetnosti u Evropi. Radovi će biti izloženi u Galeriji Lidice do 1. januara 2023. godine.