Početna Kultura Predstavljanje zbirke poezije „Kakva sve čuda znam” Radmile Šehić u DKCB

Predstavljanje zbirke poezije „Kakva sve čuda znam” Radmile Šehić u DKCB

U Biblioteci Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8), u okviru programa „Klub čitalaca”,  u petak, 10. juna, od 10 časova, održaće se predstavljanje zbirke poezije „Kakva sve čuda znam Radmile” Šehić. Pored autorke knjige, učesnici programa biće članovi vokalne grupe Dečjeg kulturnog centra Beograd „Nađi svoju zvezdu” i učenici drugog razreda osnovne škole Vlada Aksentijević’. Moderator programa je Dajana Lazarević, a urednik programa Snežana Stanković, poručili su iz DKCB.

 „Ono što je posebno lepo i upečatljivo u zbirci pesama „Kakva sve čuda znam” jeste predstavljanje realnih pojava, za koje bismo rekli da su tužne i mučne na način pristupačan čitaocu. Takve pesničke slike služe kao upozorenje i opomena, a vrlo su medicinski precizne (što je i logično jer je Radmila Šehić doktor medicine) i, istovremeno, emotivne – istakla je filolog Dajana Lazarević. – Ipak, najveći deo pesama u zbirci nosi didaktičku poruku – ponekad skrivenu, ponekad vrlo jasno naglašenu, dok teme variraju – od najtananijih osećanja ljudskog bića do telesnih potreba za čistoćom, hranom i pićem, fizičkim aktivnostima. Međutim, u ovoj pesničkoj slici izgladnelog deteta pesnikinja izvodi zaključak da su oči deteta uvek „pune”. Dete se uvek nada, želi, mašta, stremi da odraste i živi, čak i kada je „stomak prazan”. Centar detinjeg sveta je, pre svega, majka, moćna rodilja i negovateljka, koja zna u svakom trenutku šta mu je potrebno. Majka je i izvor blagostanja, nežnosti, ljubavi, sunce u ljudskom obliku”, istakla je Dajana Lazarević, koja će biti moderator predstojećeg skupa.

„Kod Radmile Šehić nema svetlucavih vila i jednoroga, nema praznih obećanja i lažne laskavosti, nema preuveličavanja, niti puste nostalgije. Pesme Radmile Šehić se čitaju brzo i u njima se uživa, ali i razmišlja o društvu, svetu i životu. Iz pozicije deteta, pesme su pitke i jednostavne, zanimljive i lepršave, ali iz pozicije odraslog čitaoca – pesme su duboke, povremeno bolno tačne, iskrene, a povremeno upućuju i na vrlo bitne nedostatke ili nemarnosti našeg društva ”, zaključuje Lazarević.        

Ulaz je slobodan.