Početna Događanja Nagrada „Mina Karadžić” za ambasadora Srbije u Beču dr Nebojšu Rodića

Nagrada „Mina Karadžić” za ambasadora Srbije u Beču dr Nebojšu Rodića

Prva nagrada društva ASKD Vilhemina Mina Karadžić biće urućena ambasadoru Rodiću
Svetlana Matić i ambasador RS u Beču dr Nebojša Rodić
Foto: arhiva S. Matić

Predstavnici Austrijsko-srpskog kulturnog društva Vilhelmina Mina Karadžić iz Beča, dodeli su svoj prvu nagradu Mina Karadžić ambasadoru Srbije u Beču, dr Nebojši Rodić. „Na sednici Upravnog odbora održanoj 14. juna 2022. godine, jednoglasno je usvojen predlog da prvi dobitnik nagrade „Mina Karadžić“ za očuvanje srpskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta u rasejanju, ove godine bude ambasador Republike Srbije u Austriji dr Nebojša Rodić”, istakla je predsednica ovog udruženja Svetlana Matić.

Nagrada se sastoji iz plakete sa likom Mine Karadžić, knjigom i simboličnog novčanog dela. Inače, ustanovljena je 2021. godine, na dan rođenja Mine Karadžić, koji se svake godine obeležava 12. jula.

U obrazloženju žirija se navodi da je dr Nebojša Rodić svojim dolaskom u Austriju na mesto ambasadora, „dostojno predstavljao srpski narod u Austriji i omogućio da političke, ekonomske i kulturne veze između dva naroda budu još bolje i intenzivnije. Njegovom zaslugom je, između ostalog, osnovano Udruženje Srba u Austriji, otvoren Počasni Konzulat Republike Srbije u Gracu, podržana nastava na srpskom jeziku. Učestvovao je na značajnim kulturnim manifestacijama, smotrama folklora, promocijama, izložbama, koje je organizovala mnogobrojna srpska zajednica u Austriji.  Zajedno sa Njegovim Preosveštenstvom episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom, otkrio je spomen ploču Mini Karadžić na Vidovdan 2021. godine”.

Foto: S. Matić

Nagrada „Mina Karadžić“ ambasadoru Rodiću biće uručena na Vidovdan  28. juna.  Istoga dana, u prostorima Udruženja Srba Austrije (Thaliastrasse 87, u šesnaestom bečkom okrugu) sa početkom u 19 časova ambasador Nebojša Rodić održaće predavanje „Značaj Vidovdana za srpski narod”.

Ambasador Rodić rođen je 1953. godine. Po završetku Pravnog fakulteta u Beogradu smera Međunarodni odnosi i spoljna politika, radio je u organima državne uprave (na mestu pomoćnika ministra za informisanje, potom državnog podsekretara; u Narodnoj skupštini Republike Srbije na poslovima zamenika sekretara Skupštine i šefa kabineta predsednika Skupštine, kao i predsednika Republike. Obavljao je dužnost Generalnog sekretara predsednika Republike, bio je direktor Bezbednosno-informativne agencije, kao i član Vlade i ministar odbrane. Stalno je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova, sa zvanjem ambasadora, od 2000. godine. U periodu od 2014. do 2018. godine bio je izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Azerbejdžanu. Govori francuski i engleski jezik. Koautor knjige „Sve Vlade Srbije od 1804 do 2004”.