Početna Događanja U švajcarskom kantonu Argau održan Kros RTS-a i Dečje sportske igre

U švajcarskom kantonu Argau održan Kros RTS-a i Dečje sportske igre

Svi učesnici Krosa RTS su stigli na cilj
Foto: arhiva G. Nikolić

Kros RTS-a je održan i u švajcarskom kantonu Argau učenika nastavnica Tijane Krajina i Gordane Nikolić. Predstavnici srpkog društva Nikola Tesla iz Cofingena na čelu sa Nenadom Milićevićem a u saradnji sa Dopunskom  školom na srpskom jeziku iz Oftringena i predsednikom školskog odbora Stanislavom Puflovićem i profesorkom Gordanom Nikolić organizovali su ovaj kros. U goste, kao važno pojačanje, došla je velika grupa đaka i roditelja iz Sura sa profesorkom Tijanom Krajinom, kao i učenici Cuhvila i Bila.

„Najavljena oluja i kiša nisu oslabili sportski duh đaka, roditelja i organizatora. U Švajcarskoj često čujemo izreku da nema lošeg vremena već samo „loše obučenih” za takvo vreme. Brigu o gostima i učesnicima, medalje i ručak za svu decu organizovalo je udruženje Nikola Tesla”, istakle su nastavnice Srpske dopunske škole Nikolić i Krajina.

Trka učenika
Foto: arhiva G. Nikolić

One su dodale da „kada je počela prva trka više niko nije ni pogledao oblačno nebo niti osetio kapi hladne kiše. Milimetri na cilju su odlučivali o pobedi kao i foto-finiši roditeljskih mobilnih telefona”.

Pobednici ovogodišnjeg krosa u mlađoj kategoriji učenika od 1. do 3. razreda su Dario Germanović (prvo mesto) Vojin Mančić (drugo) i Georgije Tripić.

U kategoriji učenika od učenika od 4. do 6. razreda prvi je bio Todor Simić, drugi Bogdan Mančić a treći  Marko Prahovljanović.

Kod starijih učenika prvo mesto je pripalo Milošu Pufloviću, drugo Lazaru Stevanoviću a treće Nestoru Maksimoviću.

U istom duhu nastavljeno je kasnije sa brojnim drugim sportskim aktivnostima u kojima su učestvovali i uživali svi zajedno, deca, roditelji, bake i deke. Skakalo se u džakovima, igrao se šah, nadvlačio konopac, trčalo sa jajetom u kašici, precizno šutirala lopta. „Bilo je i mnogo iznenađenja- kada je precizni šut loptom kroz određen otvor ubacila Nina Abadžić posle mnogo neuspešnih pokušaja ljutih fudbalera. Zoran Stefanović iz Lucerna je posle Nine osvetlao obraz dečacima i iz prvog puta precizno šutnuo loptu kroz obruč”, prenele su utiske profesorke.

Foto: arhiva G. Nikolić

Na sportskom danu su svi pobednici i svi su stigli na cilj,osvojili diplome i medalje. To je i bila želja organizatora. Pa, ipak nekoliko imena ćemo izdvojiti. Georgije Tripić ,osmogodišnjak iz Buksa, je mnoge nagrade uzeo na krosu, šahu, skakanju u vreći, jaje je pažljivo doneo do cilja prvi.

Todor Simić se takođe ozbiljno sprema za šahovskog velemajstora. Svako dete bismo mogli pojedinačno da navedemo jer su sva deca zasijala na sportskom danu. Za to vreme vredni domaćini su spremali ručak za decu, sklapana su nova poznanstva, posle više godina nekoliko mama je srelo svoje skoro zaboravljene drugarice iz drugih gradova.

Uprkos hladnom i kišovitom danu atmosfera je bila vesela i sportska. Na kraju su svi poželeli da se opet sretnu. Profesorke Tijana i Gordana, koje su obezbedile diplome za sve učesnike Krosa RTS,  su veoma zadovoljne kako je protekla manifestacija. Sigurne su da će sledeća biti još masovnija.

Sportske igre su za učenike takođe bile interesante
Foto: arhiva G. Nikolić
Nastavnice u Srpskoj dopunskoj školi Tijana Krajina i Gordana Nikolić
Foto: arhiva G. Nikolić