Početna Događanja Održano stručno usavršavanje za umetničke rukovodioce i igrače folklornih ansambala

Održano stručno usavršavanje za umetničke rukovodioce i igrače folklornih ansambala

Učesnici trećeg seminara po redu za narodnu igru i koreografiju
Foto: FB Fond za izbegla i rasejana lica

U Drvaru je, minulog vikenda održan treći seminar za narodnu igru i koreografiju u okviru projekta Stručnog usavršavanja za umetničke rukovodioce i igrače folklornih ansambala koji sprovodi Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodine iz Novog Sada uz podršku direktora Duško Ćutilo. Predavači na seminaru bili su Velimir Agovski i dr Vesna Bajić Stojiljković, korepetitor Aleksandar Stepić.

Partneri u realizaciji seminara bili su članovi AKUD Mira Lukač iz Drvara i Savez amaterskih kulturno-umetničkih društava (SAKUD) iz Republike Srpske.

„U izuzetnim prostorijama Radničkog doma u Drvaru i gostoprimstvo domaćina, učesnici seminara imali su prilike da se upoznaju sa metodikom rada u folklornim ansamblima, sa osnovnom terminologijom u imenovanju igračkih elemenata, principima obrade narodnih igara, terminologijom i razvojem scenske narodne igre i da praktično ovladaju srpskim narodnim igrama sa područja Zapadne Slavonije i vlaškim narodnim igrama iz Đanove kod Negotina”, istakli su u Fondu za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu.

Seminar je pohađalo 25 učesnika iz lokalnih srpskih udruženja AKUD Mira Lukač Drvar, SKUD Gavrilo Princip Bosansko Grahovo, KUD Grmeč Drinić, kao i predstavnici udruženja iz drugih krajeva BiH: SPKD Prosvjeta Prnjavor, KUD Mladost Pale, i iz Srbije KUD Jandrija Tomić-Ćić iz Krajišnika.

„Srdačno pozdravljamo sve naše seminarce sa željom da se ponovo okupimo i na ovaj način, sticanjem znanja, veština i razmenom iskustava, još više doprinosimo razvoju naših folklornih ansambala u regionu. Do tada, uživajte u predivnim glasovima ženske vokalne grupe Uspomene iz Drvara koja je na zajedničkom druženju u Etno selu Dodig sve prisutne očarala izvođenjem tradicionalnih pesama iz mnogih krajeva Srbije, Makedonije, Bugarske i Rusije”, poručili su iz Fonda.

Foto: FB Fond za izbegla i rasejana lica
Foto: FB Fond za izbegla i rasejana lica
Prof. dr Vesna Bajić Stojiljković je iz Slovenije došla na seminar
Foto: FB Fond za izbegla i rasejana lica