Početna Zanimljivosti Festival letnje dugodnevnice (Midsommar) u kompleksu Evropa parka u Rustu

Festival letnje dugodnevnice (Midsommar) u kompleksu Evropa parka u Rustu

Delić amtosfere ispred akva parka Rulantika
Foto: Evropa park

Po prvi put u okviru kompleksa zabavnog parka Evropa park u nemačkom Rustu organizuje se Festival letnje dugodnevnice („Midsommar Havn-Fest“), omiljeni i masovni skandinavski festival, drugi po veličini, koji se, posle Božića slavi u ovim zemljama. Kada sunce stigne do najsevernije tačke svoje orbite i ljudi na severnoj hemisferi dožive najduži dan u godini, tradicionalno počinje proslava ovoga festivala. Mogućnost da se oseti i doživi vesela atmosfera i da se uživaj u čarima Skandinavaca omogućili su i vlasnici zabavnog i akva parka u Rustu u Nemačkoj, porodica Mak. Oni su „preselili“ ovaj festival oko jezera nordijskog akva parka Rulantika i hotela Kronasar i ponudili svim posetiocima da uživaju u kulinarskim specijalitetima, običajima i kulturi vezanim za ovaj festival.

Manifestacija je otvorena juče i trajaće do nedelje uveče (26. juna). Prelepi venci ispleteni od svežeg cveća, kulinarski specijaliteti, mnoštvo detalja i sam ambijent očaravaju posetioce svih uzrasta i omogućavaju im da se urone u svet skandinavskog načina života. Organizatori su doveli poznata lica iz Skandinavije na ovaj festival. Brajan Bojsen, poznati danski TV kuvar, Fano Oister King Jesper Daneberg iz Vadenskog mora i glavni kuvar iz Kopenhagena Mikael Kop Kristensen na licu mesta spremaju skandinavske specijalitete posetiocima. Program je osmišljen i za decu i starije. Deci je pored ukusnih i slatnih i slanih specijaliteta ponuđen program lov na blago, tradicionalno pravljenje venaca od cveća i slikanje lica. Starijima, pored sjajne muzike i fantastične atmosfere, sa divnim kutcima oko hotela su ponuđeni štandovi na kojima se nalaze ukusni specijaliteti poput sendviča sa ribom, hamburgeri od irvasa, plodovi mora različitih ukusa, preukusni dezerti…

U petak i subotu stavljen je akcenat na kafi i kolačima od 15 časova. U oba dana od 21 sata je predviđeno druženje uz di džeja Buba Svens. U nedelju je za ranoranioce od 8 časova otvorena riblja pijaca sa ukusnim morskim specijalitetima, koja će trajati do 11 časova. Nakon toga posetioci mogu da uživaju u muzici i hrani i da uživaju u zatvaranju festivala.

Proslava solsticija (letnje dugodnevnice)  označava vreme kada Skadinavci zvanično dižu ruke od obaveza, napuštaju grad i odlaze u prirodu! Kao i za druge praznike, i tokom Midsommara naglasak je na hrani, druženju sa prijateljima i porodicom u prijatnom okruženju, slave se ljubav i život, dok toplina sunca dovodi do opuštene atmosfere, uz puno muzike i plesa do dugo u noć, a ako vreme dozvoli, otvara se i sezona kupanja u nekom od mnogobrojnih jezera.

Foto: Rasejanje.info

Običaji su posebno živahni u skandinavskim zemljama i baltičkim državama, gde se u ovo doba godine noći gotovo ne smračuju („Bele noći”). Slave se sa rođacima, prijateljima i komšijama.

Devojke i žene obično nose bele ili cvetne haljine; mnogi takođe nose svoje narodne nošnje na ovom festivalu. Neki prave vence od cveća ili brezovih grančica i stavljaju ih na sebe ili na svoju decu. Nekada se verovalo da je priroda magična u letnjoj noći (u noći između petka i subote). Vilenjaci bi plesali, a trolovi bi stajali iza drveća. Govorilo se i da jutarnja rosa može da izleči bolesne životinje i ljude. Stoga se rosa skupljala u bocu. Ovo se takođe koristilo za pečenje; verovalo se da će hleb i kifle biti veliki i ukusni.

Ulaz u Rustu na prvom Midsommar festivalu je slobodan i svi koji žele da dožive sjajnu atmosferu i da upoznaju običaje skandinavskih zemalja su dobro došli.

Program festivala