Početna Vesti U Bjalistoku u Poljskoj otvoren konzulat Republike Srbije

U Bjalistoku u Poljskoj otvoren konzulat Republike Srbije

Sa otvoranja konzulata RS u Bjalistoku
Foto: ambasada RS u Varšvavi

Pomoćnik ministra spoljnih poslova za konzularne poslove Vera Vukićević i ambasador Republike Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić prisustvovali su svečanom otvaranju konzulata Srbije u Bjalistoku, na čijem čelu se nalazi počasni konzul Jaroslav Antihovič.

Otvaranje je održano u okviru tradicionalne proslave Vidovdana, koji Poljska pravoslavna crkva već 15 godina obeležava u Bjalistoku. Svečanoj akademiji i prijemu, koji su upriličeni povodom ovog za Srbiju značajnog događaja u Poljskoj, prisustvovale su brojne zvanice iz Poljske i Srbije. 

Svečanosti je prisustvovao predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Poljske Henrik Litvin, predsednik Podlaskog vojvodstva vojvoda Bohdan Pažkovski, zamenik gradonačelnika Bjalistoka Adam Musiuk, koji su se i obratili prisutnima. Takođe, među prisutnima bili su i predstavnik Srpske pravoslavne crkve, starešina Saborne crkve iz Beograda protojerej-stavrofor Petar Lukić, predstavnik Poljske pravoslavne crkve arhiepiskop Bjalistoka i Gdanjska vladika Jakub, kao i sveštenik Mihal Čikvin iz crkve Svetog Jovana Bogoslova u Bjalistoku, prenosi ambasada Republike Srbije u Varšavi.

Na ovoj manifestaciji nastupio je i hor Muzičke akademije u Varšavi „Varslavia” kojim diriguje Miloš Bogić. Članovi hora su, pored izvođenja srpske i poljske himne, održali kraći koncert, otpevavši okupljenima i nekoliko srpskih narodnih pesama.

Gosti na proslavi Vidovdana koga Poljska pravoslavna crkva već 15 godina obeležava u Bjalistoku
Foto: ambasada RS u Varšavi