Početna Događanja U Hamburgu dodeljena svedočanstva za kraj školske godine

U Hamburgu dodeljena svedočanstva za kraj školske godine

Učenici sa uverenjima o završenom posebnom program obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu
Foto: arhiva T. Filipović

U Hamburgu, u hramu svetog Arhangela Mihaila u Hamburgu  svečano su podeljena svedočanstva, ovogodišnjim učenicima osmog razreda Srpske dopunske škole, koji završavaju svoje školovanje.

Uverenja o završenom posebnom program obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu ove godine dobilo je 13 učenika učiteljice Tatjane Filipović.  „U ovoj školskoj godini osmi razred su završili u grupi Lineburg Sofija Zelenović, u grupi Bilštedt Milica Kos, Nikola Stević i Vasa Stojković, u grupi Altona David Rikanović, u grupi Harburg Konstantin Tubić, u grupi Barmbek Anastasija Malinović, Aleksandar Ivan Bieri i Sani Rajković, u grupi Srpska crkva Mihajlo Buda, Mateja Miletić, Manja Milutinović i Isidora Stojanović”, istakla je učiteljica Filipović.

Učenici su čitali radove koji su im doneli nagrade na literarnim konkursima, kao i radove koje su pripremili za ovu priliku. Iznosili su svoja iskustva i stavove o važnosti očuvanja kulture, potrebi stalnog usavršavanja srpskog jezika, negovanju tradicije i patriotizma. „Oni Srbiju nose u srcima i ponos su roditeljima, školi i Srbiji”, dodala je učiteljica Tatjana.

Svi učenici su nagrađeni knjigama i poklon kuponima u vrednosti od 50 evra. Na inicijativu roditelja, nakon svečanosti, druženje je nastavljeno uz posluženje koje su pripremili.

Ispred hrama u Hamburgu
Foto: arhiva T. Filipović

„Rad sa ovom generacijom učenika je za mene predstavljao istinsko zadovoljstvo. Učenici osmog razreda su odgovornim pristupom i redovnošću pohađanja nastave pokazali koliko je za njih bitno da unaprede svoje jezičke veštine, da neguju kulturu i da  razvijaju prijateljstva. Pokazali su zainteresovanost za nova saznanja, pokazali su kreativnost učestvujući u različitim projektima i vannastavnim aktivnostima. Rad sa njima je bio inspirativan i zanimljiv. Zahvaljujem se i  učenicima i njihovim roditeljima na dobroj saradnji, međusobnom razumevanju i lepom druženju”, dodala je učiteljica Tatjana Filipović.

U školskoj 2021/2022.godini nastava Dopunske škole na srpskom jeziku u Hamburgu je realizovana za 126 učenika raspoređenih u sedam grupa. Pet grupa učenika nastavu pohađa u nemačkim školama, a dve grupe učenika u prostorijama Srpske pravoslavne crkve. Nastava je u uslovima strogih epidemioloških mera u Hamburgu realizovana kontinuirano, neposrednim radom sa učenicima, zahvaljujući dobroj saradnji koordinatorke Biljane Bukinac, Generalnog konzulata Republike Srbije u Hamburgu, Saveta roditelja Dopunske škole na srpskom jeziku u Hamburgu, učiteljice Tatjane Filipović i Srpske pravoslavne crkve.

Zajednička slika
Foto: arhiva T. Filipović