Početna Kultura Koncert kvinteta Tanguango sutra (02.07.)u Kulturnom centru u Parizu

Koncert kvinteta Tanguango sutra (02.07.)u Kulturnom centru u Parizu

Kvintet Tanguango nastupa sutra u Kulturnom centru Srbije u Parizu
Foto: arhiva KCS Pariz

Sutra u subotu 2. jula sa početkom u 20 časova odraže se koncert kvinteta Tanguango u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Kvintet Tanguango, u saradnji sa plesnim parovima, na koncertima se uvek trudi da publici pruži pravi smisao tanga, a to je sinteza muzike i plesa.

„Ideja ovog koncerta je da se publici približi važnost Pariza u razvoju tango muzike, kao i današnji uticaj tango muzike na stvaralaštvo u Srbiji. Kroz tradicionalni tango, od ranih tridesetih godina 20. veka pa sve do novog talasa tango muzike (koji se popularno naziva tango nuevo), približićemo publici kako je upravo Pariz grad koji je bio važan u razvoju tanga. Astor Pjacola, pravi tango revolucionar je upravo ovde dobio nagradu Francuske vlade i stipendiju za studije u Parizu, kod Nadie Boulanger. Pjacola nije jedini koji je ostavio trag u svetu tanga u Parizu, pre njega tango u Parizu je popularizovao Francisko Kanaro, kompozitor tradicionalnog tango zvuka”, najavljeno na stranici Kulturnog centra Srbije u Parizu.

„Ponosne smo da će se na programu naći i kompozicije koje su komponovane i posvećene našem sastavu. Kvintet bi posebno da izdvoji tango numere savremenih srpskih kompozitora, kao što su dela Aleksandra Simića i autorske kompozicije  kvinteta Tanguango”, istakle su članice kvinteta.

Kvintet Tanguango osnovale su 2013. godine mlade akademske umetnice uz saradnju i podršku Instituta Tango Natural iz Beograda. Sonja Lukić (klavir), Ljubica Damčević (violina, vokal), Jelena Adamović (violina), Dušica Luković (harmonika) i Ana Miljojković (kontrabas) su članice kvinteta.

Tango muzikom počele su da se bave još u srednjoškolskim danima svirajući u orkestru Tango Juventud, pod dirigentskom palicom bandoneoniste i profesora Aleksandra Nikolića. Već 2007. godine sa pomenutim orkestrom osvajaju Prvu nagradu na takmičenju u italijanskom gradu Kastelfidardu, u kategoriji za muziku Astora Pjacole. Pored tango „nueva” ovaj kvintet izvodi i tradicionalne tango numere kompozitora Karlosa Gardela, Anibala Troila, Osvalda Puljesea, Fransiska Kanara…

Tanguango kvintet svira kako za koncertnu, tako i za plesnu publiku na milongama. Zapažene nastupe imale su mnogobrojnim festivalima u Beogradu, Atini, Temišvaru, Sofiji, Kolašinu, Hunedoari, Dobrni… Nastupale su gotovo u svim značajnijim ustanovama kulture u celoj Srbiji. Sa ponosom ističu da su decembra prošle godine izvele beogradsku premijeru operete „Maria de Buenos Aires” u pozorištu Duško Radović.

Na sutrašnjem koncertu u Parizu lepotu tango plesa dočaraće plesni par Ivan Milišić i Tijana Jevtić.