Početna Događanja Vidovdan proslavljen u centralnoj Švajcarskoj – po prvi put nastup Dečijeg pozorišta...

Vidovdan proslavljen u centralnoj Švajcarskoj – po prvi put nastup Dečijeg pozorišta srpske škole

Učenici Srpske dopunske škole za centralnu Švajcarsku
Foto: FB URCŠ

Po prvi put u Švajcarskoj, učenici Srpske dopunske škole za centralnu Švajcarsku izveli su pozorišnu predstavu. Prva predstava bila je posvećena velikom srpskom prazniku Vidovdanu. Delo  Boj na Kosovu izvedeno je u mestu Buhrain u Švajcarskoj u sali katoličke crkve.  Sva mesta su bila popunjena i interesovanje za Vidovdansku proslavu je bilo veliko. Ovaj divni kulturni događaj organizovali su Udruženje roditelja centrale Švajcarske na čelu sa predsednikom Duškom Kneževićem  i  Srpske dopunske škole za centralnu Švajcarsku, koje podučava nastavnica Ana Bojičić.

Mesecima su se učenici spremali za ovu proslavu. Nakon folklornog nastupa igrača dva udruženja iz Lucerna, KUD Nikola Tesla i KUD Ras, đaci su izveli pozorišnu predstavu Boj na Kosovu, koju je sa njima pripremila Margita Tot. Za kostime se pobrinula Milena Šakotić (obe su članice Udruženja roditelja centralne Švajcarske). Publika je oduševljeno pratila program i velikim aplauzima je nagrađivala učenike. Mnogi od njih su se učešćem u spremanju ove pozorišne predstave po prvi put našli u dramskoj sekciji, koja im je zasigurno pomogla da izgrade samopouzdanje i da se oslobode u izražavanju.

Prisutnim roditeljima, učenicima i gostima obratila se učiteljica Ana Bojičić. Ona se toplim i biranim rečima zahvalila predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ambasadi RS u Bernu, generalnom konzulatu RS u Cirihu, koordinatorki Srpske dopunske škole Biljani Bukinac  kao i Udruženju roditelja centralne Švajcarske na podršci koju pružaju u organizaciji nastave na srpskom jeziku. Roditeljima đaka, čiji je predsednik Duško Knežević upućene su posebne reči. „Pored podrške u realizaciji  vannastavnih aktivnosti, predsednik Knežević se zalaže za očuvanje srpske tradicije, vere i jezika i nastoji da povezuje ljude i decu koja žive u centralnoj i ostalim delovima  Švajcarske”, naglasila je nastavnica Ana Bojičić.

Akteri pozorišne predstave
Foto: FB URCŠ

Ona je malim maturantima podelila uverenja o završenom osnovnom obrazovanju u inostranstvu  kao i poklone koje je za učenike završnog razreda pripremilo  Udruženja roditelja.

Na proslavi su bili prisutni i srpski studenti u Švajcarskoj. „Nakon kratkog predstavljanja ponudili su se da našim učenicima pruže pomoć oko izbora studija i drugih pitanja u vezi sa daljim obrazovanjem”, rekla je nastavnica. Po njenim rečima na ovoj manifestaciji je bio još jedan važan momenat – a to je zajedničko izvođenje srpske himne Bože pravde. „Himnu su izveli zajedno svi učenici i prisutni”.

Nakon podele đačkih knjižica đaci, gosti i roditelji su se na kraju proslave poslužili  posnim posluženjem za koje su se pobrinuli roditelji učenika i prijatelji škole i udruženja.

Uživanje na bini
Članovi Udruženja roditelja za centralnu Švajcarsku
Foto: FB URCŠ