Početna Događanja Obeležen Vidovdanski sabor na Malti

Obeležen Vidovdanski sabor na Malti

Srbi na Malti obeležili Vidovdan
Foto: FB KUD Dukat

U organizaciji parohije Svetog apostola Pavla i Svetog Nikole na Malti i humanitarne organizacije Srbi za Srbe održan je drugi po redu Vidovdanski sabor. Proslavi dana Svetog Kneza Lazara prisustvovao je veliki broj Srba koji živi na ovom ostrvu, kao i šef kancelarije u Valeti ambasade Republike Srbije u Rimu Boško Šukić. On je, obraćajući se prisutnima, istakao istorijski značaj Vidovdana, rekavši da je to najvažniji datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta Srba. Nakon obraćanja održan je kulturno-umetnički program na kojem su učestvovali srpski dečiji ansambl Dukat sa Malte, kao i pravoslavni crkveni hor, Aksios.

Igrači KUD Dukata sa Malte
Foto: FB KUD Dukat

Vidovdanski sabor održan je u mestu Kavra. Tokom celog dana na otvorenom organizovana su razna takmičenja, kao i druženje uz tradicionalnu pripremu posnog pasulja u kotliću a potom i uživanje u istom, kao i ostaloj hrani i piću. Sveštenik Risto Gorančić sa predstavnicima svoje parohije, kao i članovi humanitarne organizacije Srbi za Srbe, zahvalili se svima na dolasku, lepom druženju, obeležavanju Vidovdana, prikupljanju novčanih sredstava za svoj narod.

Poseban aplauz pripao je mladim igračima KUD Dukat, koji vredno uvežbavaju srpske igre i čuvaju običaje svog naroda i na Malti. Oni su u poslednjem period imali nastup na Danu karnevala, kao i u Ruskom kulturnom centru. Nakon letnje raspusta nastavljaju sa aktivnostima kako bi nastupili na Međunarodnom folklornom festivalu Malte, koji će se održati u septembru. Novi članovi su uvek dobro došli. KUD Dukat na Malti postoji od marta 2018. Umetnički rukovodilac je Tamara Popović.

Druženje na Vidovdanskom saboru
Foto: FB KUD Dukat
Sveštenik Risto Gorančić sa učesnicima turnira i organizatorima
Foto: FB KUD Dukat