Vidovdan – dan kada se sve vidi – sa Vidovdanske akademije u Štutgartu


Učesnici programa Vidovdanske akademije 2022. u Štutugartu
Foto: arhiva T. Popović

Da  srpska dijaspora ima one koji će nastaviti da neguju srpstvo i obeležavaju sa ponosom najznačajnije datume u istoriji srpskog naroda, pokazali su i ovoga puta najmlađi. U prepunoj Gradskoj sali u Štutgartu održana je minulog vikenda svečana Vidovdanska akademija, koja je okupila učenike srpske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, učenike veronauke crkvene opštine u Štutgartu, kao i polaznike srpskih udruženja u Štutgartu – Srpskog kulturnog centra i Sloge Cufenhauzen.

Osmaci kojij su primili uveranja na ovogodišnoj Vidovdanskoj akademiji
Foto: arhiva T. Popović

Za organizaciju ovogodišnje velike manifestacije pobrinuli su se: Aktiv nastavnika srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu – Biljana Anđelković, Ksenija Gaćinović, Nataša Milenković, Marijana Todorović, Slavica Stupar, Jovana Knežević, Valentina Damjanović, Slavica Simić i Tatjana Popović, Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu, Savet roditelja iz Štutgarta  i okoline i sveštenstvo hrama Sabora Srba svetitelja u Štutgartu. Učesnici programa bili su učenici i nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku, učenici veronauke crkvene opštine iz Štutgarta sa veroučiteljicom Milicom Delić, SKSK Sloga Cufenhauzen – umetnički rukovodilac Dejan Ćosić i Srpski centar Štutgart, bambini grupa – umetnički rukovodilac Saša Vićentijević. Autor scenarija je Ksenija Gaćinović, dok su program osmislile Valentina Damjanović i Tatjana Popović.

„Gledali smo da ove godine uradimo nešto potpuno drugačije sa samim izvedbama a da sve bude u jednoj celini koju bi povezao dramski tekst”, istakla je Tatjana Popović, koordinatorka nastave u Baden-Virtembergu i Bavarskoj.

 Sve nastavnice iz Baden-Virtemberga su prijavile po jednog učenika koji ima afiniteta prema glumi. Nastavnica mr Ksenija Gaćinović je radila sa tom decom, osmislila i napisala tekst za mini-kolaž skečeva, tako da su tačke koje su bile između dramskih slika došle kao dopuna celokupnog kolaža.

„Mali glumci su bili na visini zadatka, ali kako prostorno nismo mogli da se objedinimo, probe smo imali preko zuma. Prvu zajedničku probu i izvedbu smo imali na sam dan Vidovdanske akademije, time se njihov uspeh čini još većim. Uklopili su se i proveli lepo druženje kao da se znaju, rade i prave predstave već godinama zajedno. Ova mala grupa je rezultat i kruna našeg zajedničkog tima nastavnika na čelu sa našom koordinatorkom Tatjanom Popović. Nadamo se novim izazovima i novim susretima”, zaključila je mr Ksenija Gaćinović, autor scenarija.

Program Akademije vodila je Tatjana Popović, koja je istakla da čuvajući sećanja na Vidovdan, čuvamo srpsku tradiciju i istoriju, čuvamo sećanja na hrabrost i viteštvo slavnih junaka i bitaka, čuvamo seme i grudu zemlje na kojoj smo ponikli, vraćajući se time svojim korenima i sebi.  U čast obeležavanja Vidovdana u Štutgartu, generalni konzul Dragan Dimitrijević obratio se gostima i pri tom izjavio: „Nakon dve, tri godine okupili smo se tradicionalno na Vidovdanskoj akademiji i to u veoma velikom broju. Ovo je vrlo važna manifestacija iz mnogo razloga: očuvanje srpske tradicije, vere, kulture, jezika i naše ćirilice koju želimo da sačuvamo od zaborava. U pokrajini Baden-Virtemberg imamo preko 900 učenika. Na žalost, učenici koji su dosta udaljeni nisu mogli da dođu, tako da će naši osmaci svoja uverenja dobiti od nastavnica u školama sledećeg nastavnog dana.

Aktiv nastavnika Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg
Foto: arhiva T. Popović

Ovo je i prilika da iskažemo jedno veliko poštovanje i zahvalnost našim nastavnicama ovde u Baden-Virtembergu za dugogodišnji trud i rad. Imali smo velike i uspešne projekte ove godine. Radi se o literarnom konkursu Ambasade Republike Srbije u Berlinu, na kome su naši učenici bili uspešni i osvojili nagrade. U Ofenbahu, na takmičenju recitatora iz cele Nemačke, imali smo ogroman uspeh. Zauzeli smo skoro sva prva tri mesta u obe kategorije. Ne mogu da ne spomenem i Vidovdranske sportske igre koje smo veoma uspešno organizovali krajem maja meseca, sa ogromnim brojem učesnika uz nesebično angažovanje mnogo roditelja i nastavnica cele pokrajine. Današnja svečanost je kruna čitave školske godine. Posebna zahvalnost pripada i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu i u Baden-Virtembergu uopšte, kao i našim klubovima koji animiraju veliki broj dece, čiji se roditelji aktivno uključuju i učestvuju u svim događajima koje mi sa nastavnicama srpske dopunske škole zajedno organizujemo”, naglasio je generalni konzul Dimitrijević.

Prepuna sala u Štutgartu
Foto: arhiva T. Popović

Gostima se obratio i protojerej Milenko Bakmaz, koji je u prepunoj sali pozdravio sve prisutne i još jednom naglasio važnost Lazareve žrtve. „…U toj žrtvi se ogleda najveća žrtva, tj. ljubav u Hristu, ljubav prema svom rodu, otadžbini. Naučiti dete da ide Lazarevim stopama, stopama Hristovim je velika stvar. Onda ćemo svi u srcu nositi Vidovdan i svim svojim životom posvedočiti Vidovdanu, jer ćemo biti predani Bogu, a samim tim svom rodu i svojoj državi“, poručio je protojerej Milenko Bakmaz.

Na Akademiji su, već tradicionalno, uručena uverenja osmacima o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu. 

Ovogodišnju Akademiju obeležila je takođe, pored sjajnih nastupa svih učesnika manifestacije i dodela zahvalnica od strane Aktiva nastavnika dopunske nastave na srpskom jeziku pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos i podršku Srpskoj dopunskoj školi u Baden-Virtembergu.

Zahvalnice su dobili: GK RS u Štutgartu na čelu sa generalnim konzulom Draganom Dimitrijevićem, Sveštenstvo hrama Sabora Srba svetitelja u Štutgartu, Frankfurtske Vesti i novinar Zoran Vicelarević, Portal Rasejanje i Katarina Krstić-Tadić, RTS -Vesti i novinarka Vanja Vasić, Televizija srpske dijaspore i novinarka Jelena Helc, Nataša Rajić, Ana Aleksić, porodica Dražić, Milan Kočić i Ninoslav Rakulj – roditelji učenika srpske dopunske škole.

Da smo svi jedno i složni u naporima da se manifestacije ovakvog kapaciteta održe u svečanoj, velikoj sali, pokazala je ove godine uprava Srpskog kulturnog centra iz Štutgarta i predsednica Dara Vićentijević, koji su srpskoj dopunskoj školi ustupili svoj rezervisan termin za salu i time pokazali da nam je cilj isti, a to je negovanje zajedništva i pomoć svome.

Učenici koji pohatađju veronauku u CO Štutgart
Foto: arhiva T. Popović

Na proslavi Vidovdanske akademije, gde su se okupile sve srpske škole u Baden- Virtembergu, posebne utiske nose i roditelji koji su došli da podrže i gledaju svoju decu.

Mama Isaka Rajića, Nataša Rajić je izjavila: „Moji utisci su posebni, zato što ove godine osećamo tu energiju u deci, to srpstvo koje nose naša deca i herojstvo, kako su to ponosno izneli, da smo i mi roditelji jako ponosni na njih”.

Mama Todora Gajića, Mirjana Gajić nije krila svoje zadovoljstvo, te je rekla: „Lepo je videti našu decu koja poštuju našu tradiciju, pevaju na našem jeziku, lepo recituju i znaju nešto o našoj istoriji i našoj prošlosti, kojom se mi ponosimo”.

Zorana Ivanji, mama učenice Ane Ivanji, koja je završila osmi razred srpske dopunske škole u Štutgartu kod učiteljice Jovane Knežević izjavila je: „Drago mi je što je moja ćerka pohađala srpsku dopunsku školu, lepo se družila sa učenicima i učiteljicom, a  Vidovdanskom akademijom, učite decu o svom identitetu, što je za svaku pohvalu”.

Radost i zadovljstvo nisu krili ni najmlađi, oni koji su izneli celu priredbu. Tom prilikom je Milica Majstorović, učenica osmog razreda iz Raštata, takođe imala reči hvale za priredbu i za školu uopšte.

 „Ja sam ove godine učesnica Vidovdanske akademije. Zovem se Milica Majstorović, dolazim iz Raštata, moja nastavnica je Slavica Stupar. Pevala sam pesmu Vila sa Košara i srećna sam što sam učestvovala u horu sa velikim brojem dece. Srbi u svetu obeležavaju praznik Vidovdan i druge važne datume. Drago mi je da ima mnogo dece koja igraju u folkloru i pevaju, gde se pokazuje naša tradicija i običaji”.

„I kao što uvek biva, sve što je lepo ima i svoj početak, ali i kraj. Međutim, ovde je kraj samo jedne priredbe, a druženja će ostati i dalje da se neguju i čuvaju, baš kao što se čuva Srbija u srcu! Živela nam Srbijo još vekova i vekova!”, zaključila je ponosno  koordinatorka Tatjana Popović, čiji je tekst redakcija portala Rasejanje.info i prenela.

Za portal Rasejanje.info Tatjana Popović, koordinator Srpske dopunske škole za nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i Bavarsku

Pozdravna reč generalnog konzula Dragana Dimitrijevića