Početna Kultura Gradska biblioteka u Ljugu uskoro će se zvati po piscu i akademiku...

Gradska biblioteka u Ljugu uskoro će se zvati po piscu i akademiku Milovanu Danojliću

Petar Božović, Matija Bećković i Milovan Danojlić u dvorištu Gradske biblioteke u Ljigu
Foto: Srednja škola Hiljadu trista kaplara

Gradska biblioteka u mestu Ljig, nadomak Valjeva uskoro će dobiti ime po piscu i akademiku Milovanu Danojliću. Prenosimo interesantu kulturnu vest koju su postovali na FB predstavnici srednje škole Hiljadu trista kaplara iz Ljiga:

Sreda, 13. jul, zavređuje posebno mesto na kulturnoj mapi Ljiga i šire zajednice. U dvorištu Biblioteke okupila se kulturna elita, oličena u Milovanu Danojliću, Matiji Bećkoviću i Petru Božoviću. Povod nesvakidašnji: Biblioteka će uskoro dobiti ime po piscu i akademiku Milovanu Danojliću, koji je sinoć bio domaćin uvaženom pesniku i dramskom umetniku. Veče je bilo za nezaboravno i privilegovan je svako ko je sinoć bio u publici!

Danojlić je bio đak ljiške Državne realne gimnazije početkom pedesetih godina, i član knjižnice, odnosno biblioteke, koja će uskoro dobiti naziv Gradska biblioteka Milovan Danojlić Ljig.

Odavde je krenuo u veliki svet, preko Beograda u kome je diplomirao romanistiku na Filološkom fakultetu i objavio prve knjige poezije i proze, putovanja po raznim državama, gde se upoznao sa  poezijom velikih svetskih pesnika, čime su nastale njegove knjige prepeva Brodskog, Bodlera, Jejtsa i drugih,  živeći gotovo 40 godina u jednom od najvećih univerzitetskih centara, u francuskom gradu Poatje.

Veze sa zavičajem nije prekidao. Deo godine boravi u Ivanovcima. U rodnom selu napravio je crkvu na brdu Kamalj 2000. godine, čija porta je mesto susreta pesnika-gostiju sa učenicima i posetiocima svakog 22. maja na dan crkvene slave. Mošo Odalović, Ljubivije Ršumović, Matija Bećković, Dragan Hamović, akademik Milosav Tešić, samo su neki od pesnika, koji su učinili čast najpoznatijem Ivanovčaninu.

Prisutni
Foto: Srednja škola Hiljadu trista kaplara