Početna Događanja U Karlsrueu podeljene knjižice i svedočanstva učenicima Srpske škole nastavnice Slavice Stupar

U Karlsrueu podeljene knjižice i svedočanstva učenicima Srpske škole nastavnice Slavice Stupar

Učenici Srpske škole u Karslrue na dodeli knjižica, svedočanstava i zahvalnica

U subotu (16.07.) u hramu Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu podeljena su svedočanstva za učenike 8 razreda srpske dopunske škole i knjižice za ostale đake. Đaci su sa nastavnicom Slavicom Stupar pripremili i izveli kratak program povodom završetka škole godine. Preko 70 đaka sa svih punktova nastavnice Slavice (Gagenaua, Bruhsala, Raštata, Pforchajma, Baden-Badena i Karlsruea) učestvovalo je u priredbi, koju su svojim prisustvom pored roditelja đaka, prijatelja i rodbine uvećali i protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić i protojerej Slobodan Drakulić.

Nastavnica se zahvalila na trudu i zalaganju deci i roditeljima, naglasivši „da su upravo deca naša snaga, koji nas vodi napred”. Svima je poželela da raspuste provedu lepo i da se u septembru ponovo vide u školskim klupama. Ona nije krila zadovoljstvo i zahvalnost zbog velikog broja prisutnih đaka i njihovim roditelja i gostiju. Protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić se takođe zahvalio roditeljima na trudu što dovode svoje đake u srpsku školu, naglasivši je taj čin veoma važan, „pošto ona neće moći da nauče da čitaju i pišu ćirilicu, da nauče srpsku istoriju, kulturu i tradiciju i veru”. Po mišljenju oca Škorića „možda od svega najbitnije je da se druže u srpskoj školi”. 

Učiteljica Slavica Stupar uz njmlađe

Učenici su izveli kratak program pun lepih recitacija i horskih pesama (Mi smo deca neba, Domovina se brani lepotom, Rasti, rast moj zeleni bore). Potom su podeljene knjižice, uverenja završnom razredu i knjige koje je osmake obezbedio protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić. Dodeljene su knjige i đacima koja su učestvovala u takmičenju u recitovanju. I predškolci su dobili zahvalnice, na koje su bili veoma ponosni.

Dvadeset učenika od ukupno 135 koliko ih je u ovoj školskoj godini bilo, povodom završetka osmogodišnjeg obrazovanja dobilo je divnu poruku od nastavnice Slavice: Ne čekajte da sve bude savršen – vi ga činite savršenim. Koračajte životnim stazama polako, ali sigurno do željenih visina. Budite pozitivni, mislite dobro, činite dobra dela i ništa drugo vas neće sačekati osim dobrog. Sanjate i živite vaše snove. Čuda nisu objašnjiva, ali se dešavaju onima koji u njih čvrsto veruju. Bude i nevolja, ali prođu. Nedajte da vas zaustave. Živite život punim plućima! On je vaš i jedan jedini! Verujem u vas, vaša učiteljica Slavica Stupar”.

Uz mnoštvo ića i pića uz lepo druženje, razgovore, dečje graje, smeha, pesama, kola i raznoraznih igara provelo se divno posle podne, koje će ostati u lepom sećanju mnogih đacima i završnog razreda i mlađih, jer druženju sa svojim narodom nema kraja. Nastava u srpskim dopunskim školama se održava u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.