Početna Događanja U Gacku predstavljena knjiga „Atanasije-jedan životopis“ i prikazana izložba „Tvoje od tvojih“

U Gacku predstavljena knjiga „Atanasije-jedan životopis“ i prikazana izložba „Tvoje od tvojih“

Vladika Atanasije

U parohijskom domu u Gackom održana je izložba fotografija posvećena vladici Atanasiju pod nazivom „Tvoje od tvojih”, koju je priredio jeromonah Teofil Petrović i predstavljana je knjiga „Atanasije, jedan životopis” episkopa zapadno-američkog Maksima i Ljubiše Čeperkovića. O knjizi su govorili episkop diseldorfski i nemački Grigorije, sveštenik Lazar Manigoda i teolog Andrej Jeftić.

Kako piše Radio Gacko, „nikada parohijski dom u Gacku nije bio u većoj tami, a čudesno obasjan svjetlošću i toplinom kao sinoć. Nestanak električne energije skoro da niko nije ni pominjao, a veliki broj naših sugrađana došao je na otvaranje izložbe fotografija  o vladici Atanasiju pod nazivom „Tvoje od tvojih”, koju je priredio tvrdoški jeromonah Teofil Petrović”.

„Kroz crno-bijele fotografije prikazan je dio njegovog života dovladičanstva, drugi dio se odnosi na njegovu hirotoniju  a izložene su i brojne fotografije koje prikazuju različite periode njegovog života, sa raznim ljudima, iz različitih događaja i službi”.

Tokom večeri predstavljena je i knjiga posvećena episkopu Atanasiju. „Atanasije, jedan životopis” priredili su episkop zapadno-američki Maksim i Ljubiša Čeperković. O knjizi su episkop diseldorfski i nemački Grigorije, sveštenik Lazar Manigoda i teolog Andrej Jeftić.

„Vladika Grigorije, koji je naslijedio vladiku Atanasija na tronu episkopije zahumsko-hercegovačke i primorske je istakao da kada bismo pokušali da opišemo njega kao ličnost, mogli bismo najkraće reći:posvećen i iskren. Na promociji vladika Grigorije je najviše pažnje posvetio njegovom odnosu prema Gačanima koje je smatrao hrabrim, vrijednim i slobodarskim ljudima. „Gacko doživljavam i pominjem kao svoje drugo mjesto, odmah poslije rodnog, a mi duhovna djeca vladike Atanasija smo ponosni što smo bili dio njegovog života”, istakao je sveštenik Lazar Manigoda čiji je životni put bio tijesno povezan sa vladikom Atanasijem-velikim učiteljem Pravoslavne crkve”, preneo je Radio Gacko.

Teolog dr Anrej Jeftić je istakao da knjiga „pokušava, kao i svi životopisi i spisi o znamenitim ljudima da nam donekle približi tajnu nekog čovjeka. Vjerujem da smo gotovo svi ovdje imali neko iskustvo susreta sa vladikom Atanasijem i osjetimo  njegovu tešku ruku na svojim ramenima, ali ruku koja oslobađa od težine svakodnevnog života”, takođe je preneo Radio Gacko.

Promocija je održana u okviru kulturnog događaja „Kulturno sportsko ljeto Gacko 2022”. Događaju je prisustvovao i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.