Početna Događanja Internacionalni festival kultura u Ingolšatatu „Svet je živopisan“

Internacionalni festival kultura u Ingolšatatu „Svet je živopisan“

Nastup srpskih folklorala u Ingolštatu
Foto: A. Cvetković

Tradicija srpskog naroda seže u daleku prošlost. Ona se može videti u načinu proslavljanja pojedinih narodnih i verskih praznika kao što su na primer krsna slava, Badnji dan i Božić.  Ali nikako se ne sme izostaviti srpsko tradicionalno kolo i srpski opanci.

U Nemačkoj postoje festivali koji pozdravljaju kulture. 8, 9. i 10. jula 2022. godine  održan gradski festival koji je bio uvertira internacionalnom festivalu kultura. Srpsko kulturno udruženje iz Ingolštata imalo je svoj štand prvo na ovom festivalu. Ponuda jela iz Srbije pozivala je prolaznike da ih isprobaju i uživaju u njihovom ukusu.

Umetnicki rukovodilac Ivica Zlatanovic sa mladjom grupom
Foto: A. Cvetković

U gradu Ingolštatu, u Klenceparku blizu dunavske pozornice održan je festival kultura. Kao i prethodnih godina na ovom mestu sastala su se kulturna udruženja koja su predstavljala kulinarske specijalitete i kulturu svojih domovina. 22. i 23. jula 2022. godine održan je ovaj festival gde je učestvovalo i Srpsko kulturno udruženje iz Ingolštata. Udruženje je imalo svoj štand gde su pravljeni kulinarski specijaliteti iz Srbije. Ukusni ćevapi sa ajvarom, slatki kupus iz zemljanih sačeva, prasetina i jagnjetina sa ražnja mamili su svojim mirisom sve posetioce. U pozadini se čula muzika iz Srbije koja je svima budila lepo raspoloženje.

„Domaćine, dobri gosti ti dođoše,

Aj, dobar aber ti donesoše”.

Umetnicki rukovodilac Ivica Zlatanovic sa starijom folklornom grupom iz Ingolštata
Foto: A. Cvetković

Vrhunac večeri bile su folklorne igre koje su igrala deca koja pohađaju folklor. Umetnički rukovodilac, Ivica Zlatanović,  pripremao je mlađu i srednju grupu za ovaj festival. Mlađa grupa igrala je „Leskovački Čačak” i „Bugarčicu” nakon toga igre iz Šumadije- „Hajd povedi veselo”, „Oj devojko dušo moja”, „Ja brdom”, „Moravac” i „Čačak”.

Starija grupa svoj nastup počela je solo pesmom „Domaćine dobri gosti ti dođoše”. Zatim su odigrali igre iz Pčinje.

Najglasniji aplauz dobila su upravo deca Srpskog kulturnog udruženja. Nakon odigranih igara posetioci festivala pozvani su da zajedno odigraju srpsko tradicionalno užičko kolo. „Užičko kolo” nastavilo se „Vlaškim kolom” i „Sa sa”. folkloraši i posetioci koji su ujedinjeni igrali podigli su prašinu svojim opankama i patikama ispred pozornice.

Ovo je evidentan dokaz da nisu samo pozornica, svadbe i vašari rezervisani za tradicionalni srpski ples. Pravo vreme da se povede kolo je kada ima povoda za veselje, bilo da se slavi lični, porodični, profesionalni ili nacionalni uspeh. Tako su Srbi i ovaj fest „zatvorili” kolom. „Užičko” se čulo, a i igralo u Ingolštatu.

Specijaliteti iz Srbije
Foto: A. Cvetković

„Ako spiješ, domaćine razbudi se,

Ako piješ, domaćine razveseli se”.

Veče je bilo ispunjeno pesmom i plesom, a rodoljupci otadžbine i ostali gosti nastavili su da uživaju uz lepu narodnu muziku iz Srbije, Grčke, Hrvatske, Makedonije i ostalih država koje su se našle na ovom festivalu.

Za portal Rasejanje.info iz Ingolštata Aleksandra Cvetković