Početna Kultura Dečijem piscu Dejanu Aleksiću nagrada „Šušnjar”

Dečijem piscu Dejanu Aleksiću nagrada „Šušnjar”

Omiljeni dečiji srpski pisac i pesnik kako u Srbiji i regionu tako i u srpskom rasejanju, Dejan Aleksić dobitnik je ovogodišnje književne nagrade „Šušnjar“ za zbirku pesama Uradi sam.

Nagrada će mu biti uručena na književnoj večeri Šušnjar,  1. avgusta u Oštroj Luci. Žiri u sastavu Danijel Dojčinović, Zoran Kostić i Mirko Vuković jednoglasno su doneli odluku da ovogodišnja nagrada pripadne Dejanu Aleksiću.

„Aleksić koji se smatra jednim od najznačajnijih srpskih književnika mlađe generacije je dobitnik više priznanja i nagrada. Prevođen je na mnoge jezike, tipa engleskom, nemačkog, norveškog, grčkog, mađarskog, slovenačkog, slovačkog, bugarskog…. Sa srpskom decom u rasejanju i decom srpkog porekla održano je niz radionica, a njegova dela se često koriste kao literatura u srpskim dopunskim školama. Takođe mnoga njega dela se rado u rasejanju izvode kao pozorišni komadi i njegova dela za decu se i na srpskom jeziku mogu naći u mnogim bibliotekama širom Nemačke.

Nagrada „Šušnjar” se, dodeljuje piscu svih književnih rodova i vrsta, koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, neguje kulturno nasleđe i srpsku duhovnost, te podstiče plemenita i patriotska osećanja.