Početna Zanimljivosti Zastava Valjeva na vrhu Piz Boe na severu Italije

Zastava Valjeva na vrhu Piz Boe na severu Italije

Zahvaljući planiranima udruženja Visokogorci na vrhu Piz Boe u Italiji se zaviorila i zastava grada Valjeva
Foto: SPU Visokogorci Valjevo

Među brojnim planinarima iz Španije, Portugala, Francuske, Nemačke, Kine,u osvajanju vrha Piz Boe, masiva Dolomita u severnoj Italiji, učestvovali su članovi i SPU Visokogorci iz Valjeva. Oni su na visini 3.152 m/nv postavili i zastavu Valjeva, uživajući u jednom od najlepših i najviših vrhova Sela Grupe – Piz Boe.

„Put do jednog od najlepših vrhova Dolomita vodio nas je kroz prelepe predele severne Italije, kroz brojna turistička mesta od kojih izdvajamo najpoznatiji Italijanski olimpijski centar Kortina Dampeco. Akciju smo nastavili takođe u Italiji, nešto bliže Sloveniji, u zimskom centru Sela Nevea gde smo u masivu Zapadnih Julijskih Alpa – masivu Kanina, ispenjali tri vrha: Monte Sart visok 2.324 m/nv, Monte Sart Basso visok 2.319 m/nv i vrh Grubia visok  2.240 m/nv. Boravili smo i spavali na preko 2000 m/nv, često u okruženju alpskih divokoza”, preneo je priču predsednika Visokogoraca Vladimira Nikolića, portal Kolubarski.rs.

Put ih je dalje vodio i do prelepih glacijalnih ili ledničkih jezera kao što je Lago di Predil u neposrednoj blizini italijansko- slovenačke granice, potom su osvojili najviši vrh Slovenije i Julijskih Alpi, i nekadašnje SFR Jugoslavije, Triglav visok 2.864 m/nv. „Krenuli smo iz doline Vrata, od Alaževog doma, jednom od najlepših i najtežih staza, obnovljenom Bambergovom potom. Staza je izuzetno opasna i namenjena je planinarima bez straha od visine i sa iskustvom. Vreme uspona je oko sedam časova, vreme silaska istom stazom oko pet časova, visina polazišta 1.015. m/nv, dužina staze u jednom pravcu oko 11 kilometara, visinska razlika oko 1849 m/nv. Najteža ocena za ferate B/C i C/D. Inače, ovu stazu je Planinarski savez Slovenije proglasio za najlepšu i najtežu planinarsku stazu u Sloveniji”, dodao je Nikolić.

Valjevski Visogorci posetili su i predeo Triglavskog narodnog parka gde su posetili najpoznatiji Slovenački vodopad – Peričnik, sa oba svoja slapa, zatim na prevoju Vršić, spomen kompleks Ruska kapelica, potom dolinu Trente, čuvene i prelepe reke Soče. Boravak u dolini Soče završili su posetom Slovenačkom zimskom centru Bovec. I za kraj posetili su i Slovenački zimski centar Kranjska Gora, kao i čuvenu ski skakaonicu i zimski centar Planica.

Zastava grada Valjeva na Triglavu
Foto: SPU Visokogorci Valjevo