Prijave za seminar Saveza srpskog folklora Švajcarske do nedelje 14. avgusta


Savez srpskog folklora Švajcarske održava seminar posvećen srpskom folklore. Predavači su  Slavica Mihailović, dr. Sanja Ranković i Ljubomir Vujčin. Obrađivače se oblasti Bela Palanka i Jasenica. Seminar se odražava od 16.-18. septembra u gradu Badenu. Cena smeštaja i ishrana su oko 150 franaka (može i opcija bez smeštaja), rok za prijavu je 14. avgust. Prijave se vrše isključivo onlajn na linku. U subotu 17. septembra, nakon  učenja predviđeno je i drugarskog veče. Za sva pitanja predstavnici Saveza stoje na raspolaganju.

Savez srpskog folklora Švajcarske je jedan od najjačih i najaktivnijih u Evropi koji sa velikom ljubavlju zajedno sa svojim članovima sa velikim poštovanjem čuva sve tradicionalne osobine jednog naroda „koje su utkane u folklor, igru i narodnu nošnju”.

Osnovan je 1994. godine. Za prvog predsednika odnosno predsednicu izabrana je Jelena Kuzmanović. Od svog osnivanja pa do danas savez su predvodili: Anđelko Vlajnić, dr Milomir Vračević, Aco Pavlović, Goran Šmitran, Dragan Lukić i Nenad Milenković (sadašnji predsednik SSFŠ.) Na redovnoj godišnjoj skupštini 2008. godine dolazi do promene imena iz Savez srpskih kulturno-umetničkih društava u Švajcarskoj (SSKUDŠ) u Savez srpskog folklora Švajcarske (SSFŠ).

„Osnovni cilj Saveza je sačuvati od zaborava kulturu, tradiciju, običaje i kulturno nasleđe Srba, ujediniti i prikazati kroz smotre, sabore i druženja jedinstvenost, takmičarski duh i sliku srpskog naroda na području Švajcarske. SSFŠ je posle SPC jedna od najvećih srpskih organizacija u Švajcarskoj, a trenutno čine ga dvadeset i jedno kulturno-umetničko društvo i u njima preko dve hiljade dece i mladih folkloraša. Još dva puta toliko čine pasivni članovi, roditelji dece folkloraša i prijatelji saveza”, istakli su članovi Saveza srpskog folklora Švajcarske.