Početna Događanja Poseta ambasadora Rodića jedinom pravoslavnom manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Austriji

Poseta ambasadora Rodića jedinom pravoslavnom manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Austriji

Ambasador Rodić sa igumanom Pajsijem Jungom i monahom Nektarijem
Foto: ambasada RS u Beču

Pred početak Velikog Gospojinskog posta, ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić posetio je jedini pravoslavni manastir, Manastir Pokrova Presvete Bogorodice, koji se nalazi u austrijskoj pokrajini Burgenland u Sankt Andra am Cikze, piše Ambasada Republike Srbije u Austriji.

Reč je o pravoslavnom manastiru koji je započeo bogosluženje 2015. godine zahvaljujući svetogorskim monasima. Kamen temeljac za izgradnju manastira, koji bi okupio 12 monaha, postavljen je u septembru 2020. godine nakon šest godina priprema, ali od tada ništa nije urađeno na izgradnji, istakao je iguman manastira Pajsije Jung.

Iguman je upoznao ambasadora sa činjenicom da hrišćani svakodnevno dolaze u manastir i da je najveći broj posetilaca poreklom iz Srbije, ističući da ovakav manastir treba da poveže Katoličku crkvu i celokupno pravoslavlje, što je od velikog značaja, imajući u vidu da od sredine 17. veka u Beču žive pravoslavni hrišćani.

Ambasador Rodić je pohvalio posvećenost monaškom životu i rešenost da se pravoslavlje širi na sve ljude koji odvoje vreme da posete i darivaju ovaj manastir, dodato je u saopštenju Ambasade.

Među monasima je i monah srpskog porekla Nektarije, koji je pokazao vidno zadovoljstvo jer se služba odvija na jezicima gotovo svih pravoslavnih hrišćana.

Foto: ambasada RS u Beču