Početna Najave Dani preobraženja u Rumuniji od 17. do 19. avgusta

Dani preobraženja u Rumuniji od 17. do 19. avgusta

Savez Srba u Rumuniji u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Temišvaru organizuje 29. po redu Dane preobraženja Srba u Rumuniji. Književno-duhovna manifestacija Dani preobraženja traju od 17. do 19. Avgusta i održaće se pored Temišvara i u Bazjašu i Belobreški.

Svečano otvaranje i pozdravna reč generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru Vladana Tadića, planirano je 17. avgusta u 12.30 sati u Srpskoj kući u Temišvaru. U 20 časova, u sedištu Saveza Srba u Rumuniji održaće se međunarodno književno veče.

U četvrtak, 18. avgusta, planirana je poseta manastiru Bazjaš, gde će, posle večernjeg bdenja, biti uručena Bazjaška povelja ovogodišnjem dobitniku Nikoli Vujčiću.

Poslednjeg dana manifestacije, u petak, u manastiru Bazjaš prisustvovaće se Preobraženjskoj svetoj arhijerejskoj liturgiji. Potom će u Srpskom kulturnom centru Belobreška u 12 časova početi Okrugli sto na temu „Matica srpska i Srbi u Rumuniji, prečanstvu i regionu”.

Ovogodišnji dobitnik povelje Nikola Vujčić rođen je u Velikoj Gradusi kod Siska. Osnovnu školu je završio u Velikoj i Maloj Gradusi, a gimnaziju u Petrinji. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Živi i radi u Beogradu. Jedan je od najznačajnijih srpskih pesnika 20. i 21. veka. Objavio je deset zbirki pesama. Dobitnik je nagrada Braća Micić, Zmajeve nagrade Matice srpske, Disove, nagrade Miroslav Antić, Đura Jakšić i Branko Miljković. Član je Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Bio je urednik časopisa Znak, urednik u Književnoj omladini Srbije, izdavačkoj kući Filip Višnjić, zatim glavni i odgovorni urednik Književne reči, lista Zadužbina.