Početna Kultura Film Božiji čovek se prikazuje u bioskopima širom Evrope od 3. do...

Film Božiji čovek se prikazuje u bioskopima širom Evrope od 3. do 5. septembra

Kulturno udruženje Helse iz Švajcarske poziva na premiju filma Božiji čovek – Mann Gottes Jelene Popović, koji će biti prikazan u mnogim bioskopima širom Nemačke, Švajcarske, Austrije, Luksemburga, Belgije, Švedske i Norveške u periodu od 3. do 5. septembra. Film je biogradska radnja o Svetom Nekatriju Eginskom i ujedno priča o dobričnstvu veri, istinskoj dobroti i nadanju. Biće prikazan u originalu na engleskom jeziku sa nemačkim prevodom.

U 109 minuta, filmskim jezikom oslikan je život jednog od najvećih grčkih svetaca Nektarija Eginskog, praćen velikim nepravdama, progonima i optužbama od strane tadašnjih čelnika Grčke pravoslavne crkve i Aleksandrijske patrijaršije.

Sveštenik običnog naroda, njegova poniznost iritirala je podređeni krug sveštenstva, a njegova predanost dodatno pobuđivala njihove sumnje i klevet. Uprkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta i parohijana koji su ga voleli, Nektarije se prepustio tome da njegova vera u Boga bude najbolja odbrana. Za razliku od svojih verskih „nadređenih“ – episkopa i patrijarha očaranim svetovnim počastima i moći – Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisan primerima mladića koji su stupali u sveštenstvo, pisao je knjige i držao besede koje su jačale veru naroda. Uprkos naporima verske ustanove da ga diskredituje, Sveti Nektarije ipak osniva manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koje i danas stoji kao svetionik hodočasnicima. Čak su i njegovi poslednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: predao je svoju potkošulju paralizovanom čoveku u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao.  Igraju Aris Servetalis, Aleksander Petrov, Miki Rurke, a film je režirala Jelena Popović. Gde će se sve prikazivati film možete pogledati ovde.