Početna Informacije Srbijada 2022 se održava za vikend u Ohaju (SAD)

Srbijada 2022 se održava za vikend u Ohaju (SAD)

Pozivni plakat
Foto: arhiva P. Karasović

Tradicionalno takmičenje fudbalskih klubova Severne Amerike, pod nazivom Srbijada, ove godine održaće se predstojećeg vikenda u Akronu, u državi Ohajo. Srbijada je najveće okupljanje Srba Severne Amerike, gde se pored stotina igrača okupljaju hiljade Srba iz različitih gradova, država i provincija Amerike i Kanade, da se druže i uživaju u takmičenju i domaćoj srpskoj atmosferi hrane, muzike i kulture. Ovo takmičenje još od 1993. godine okuplja najbolje timove iz Amerike i Kanade koji se takmiče za prestižne titule najboljeg u različitim kategorijama na severnoameričkom kontinentu. Cilj Srbijade je da promoviše sport i zdrav život među Srbima, povezuje i spaja srpske zajednice, promoviše srpsko ime u Severnoj Americi, kao i da finansijski pomaže lokalnu zajednicu.

Turnir se svake godine organizuje prvog vikenda u septembru, i za poslednjih 29 godina samo se 2020. godine nije održao zbog svetske pandemije. Broj učesnika se menja u raznim kategorijama iz godine u godinu, a na mnogim proteklim Srbijadama učestvovalo je i preko 50 timova. Ove godine učešće će uzeti 37 timova u šest kategorija: dve kategorije za decu ispod 10 i 12 godina, u glavnoj otvorenoj kategoriji, kao i u kategorijama od preko 30, 40 i 50 godina.

Akron je već jednom bio domaćin Srbijade, 2013. godine, a ova vredna srpska zajednica crkve Sv. Arhanđela Mihaila i njen fudbalski klub Gavrilo Princip su tom prilikom pokazali visok nivo kvalitetne organizacije. Pomenuta Srbijada smatra se, po ocenama mnogih, najbolje organizovanom do sada. Veliki tim volontera je i ove godine vredno radio da dočeka i ugosti hiljade Srba iz drugih gradova, kako bi se još jednom pokazali kao sjajani organizatori i domaćini. Pored raznovrsnih domaćih specijaliteta koje spremaju domaćini, gosti će sva tri dana Srbijade uživati i u raznovrsnoj domaćoj muzici i drugim kulturnim sadržajima.

Naša složna zajednica, poreklom iz raznih srpskih zemalja, na čelu sa crkvenim odborom, kolom srpskih sestara, srpskom školom i folklornom grupom, dala je veliki doprinos da sve bude spremno i da nam se gosti osećaju kao kod kuće, a u saradnji sa lokalnim američkim opštinama obezbedili smo, pored naših terena, odlične terene da bi se takmičenje odvijalo u najboljim mogućim uslovima – kaže glavni koordinator Srbijade u Akronu, Radivoje Kulina.

Biće to, dakle, još jedna izvanredna prilika da se Srbi Severne Amerike nekoliko dana okupe i druže i kroz povezivanje ojačaju međusobne veze, šireći istovremeno dobro srpsko ime i sve ono lepo što Srbi u Severnoj Americi predstavljaju. Time oni doprinose kako bogastvu različitosti Amerike i Kanade, tako i očuvanju srpskog identiteta i kulture u Americi i svetu.

Više informacija o Srbijadi 2022 i njenim učesnicima nalazi se na stranici www.srbijada.org, a samo takmičenje se može pratiti na aplikaciji TeamSnap Tournaments, pod nazivom 2022 Srbijada – Akron.

Deo učesnika na prethodnoj Srbijadi
Foto: arhiva P. Karasović

Za portal Rasejanje.info Predrag Karasović