Početna Događanja Zdravko Lazarević iz Štajnbaha kod Baden-Badena održao književno veče u Modriči

Zdravko Lazarević iz Štajnbaha kod Baden-Badena održao književno veče u Modriči

Zdravko Lazarević (u sredini) sa svojim gostima u Modriči nakon promocije
Foto: arhiva Z. Lazarević

Zdravko Lazarević, srpski pesnik iz rasejanja iz mesta Štajnbah kod Baden-Baden u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg održao je promociju svojih dela u prostorijama Srpskog kulturnog centra Mladost u Modriči u Republici Srpskoj. Književni salon Zdravka Lazarevića, peti po redu Književni salon Književnog kluba Mladost Modriča, okupio je veliki broj ljubitelja poezije iz Modriče sa okolinom ali i rasejanja. O autoru i njegovim delima govorili su predsednica Književnog kluba Mladost Milena Drpa, kao i članovi Marko Raulić Đukić i Milorad Vidović. Poeziju autora čitali su članovi Kluba Milena Božić i Kristina Kojić. Veče su muzikom upotpunili Jovana Savić i Nikola Alaković. Inače Zdravko Lazarević je već dugi niz godina član Književnog kluba Mladost.

Na ovom divnom kulturnom događaju prezentovana su Zdravkova dela Putovanja, Rodoslov – Pjevalica –Lazarević, Odlasci ne postoje kao i dela iz nove zbirke pesama Ljubiječa pjeva.

Prisutna publika je uživala u pretežno humorističkim delima Zdravka Lazarevića, kao i o rodoljubivoj poeziji i emotivnoj poeziji autora. U svojim pesmama često govori o reci Ljubiječe iz rodnog sela, kojom je opčinjen i koju oseća, čak i kada nije pored nje.

Predsednik je udruženja srpskih pisaca Zdravko Đekić iz grada Vajblingena nedaleko od Štutgarta. Zajedno sa članovima ovoga udruženja gostuje i druži se sa drugim pesnicima po peru iz Nemačke, Švajcarske, Francuske… Njegove pesme nalaze se i u zbornicima poezije Zaveštanje, koje izdaje Udruženje pisaca dijaspore iz Švajcarske.

Sve vreme boravka u Nemačkoj bio je veliki društveni radnik, više puta je vodio jugoslovenska i srpska udruženja u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Sa svojom drugom pokojom suprugom Ljubicom pomogao je ne samo stanovnicima ne samo svoga sela Dugog Polja kod Modriče, već i mnogobrojnim izbeglicama. Živi u Štajnbahu kraj Baden-Badena, raduje se unucima i svojoj deci a raduje ga i što i ćerka Biljana Stojanović Lazarević takođe piše pesme.

Zdravo recituje svoje pesme
Foto: arhiva Z.Lazarević