Heroj sa Paštrika u požaru izgubio sve, a sada sa porodicom živi u nehumanim uslovima


Porodica Marković živi u teškim uslovima
Foto: HO Srbi za Srbe

Predstavnici humanitarne organizacije Srbi za Srbe obratili su se javnosti sa novom pričom i novom molbom za pomoći – ovoga puta ratnom veteranu sa Paštika Stojiću Marković, koji je u požaru izgubio sve.

Prenosimo priču ove humanitarne organizacije uz želju da će se u njihov rad, kao i u rad drugih humanitarnih organizacija uključiti veći broj Srba iz rasejanja:

Obilazeći na stotine porodica svake godine, uvek nam najteže pada kada ulazimo u domove gde su tužne dečije oči svakodnevica, a sreća retkost koja se tek po nekad, veoma kratko, pojavi na njihovim licima. Priča heroja sa Paštrika i njegove šestočlane porodice Marković iz sela Provo u Vladimircima izazvala je u nama veliku tugu zbog uslova u kojima žive. „Ranjen sam 30. maja 1999. godine u selu Planeja. Iako sam imao 7 gelera u telu spašavao sam iz ruševina ranjene i povređene saborce” – priča nam Stojić Marković.

Kuća u kojoj žive
Foto: HO Srbi za Srbe

Nakon rata, odlučio je da se vrati u svoje selo i svoj život nastavi „ispod radara” javnosti ali i ratnih drugova. Ipak, posle 22 godine, ratni drugovi su ga pronašli zahvaljujući udruženju „Herojska 549. motorizovana brigada Car Dušan Silni” koje mu je dodelilo priznanje za čuvanje i negovanje borbene tradicije.

Iz prvog braka Stojić ima dve ćerke, dok u drugom braku sa suprugom Radom ima četvoricu sinova: Stefan (14), Ognjen (12), Filip (10) i Ivan (2). „Pripremajući drva za zimu u obližnjoj šumi, video sam dim koji se širio iz pravca kuće. Nažalost, zbog loših instalacija desio se požar u kojem je kuća potpuno izgorela. Ostali smo samo sa odećom na sebi” – priseća se otac požara koji je Markovićima za nekoliko minuta uzeo sve što su imali.

Nedavno preminuli general-major Božidar Delić je pokrenuo akciju pribavljanja prve pomoći u kojoj se uključilo i udruženje veterana „PJP”. Sa 500 dolara pomogao je i gospodin Miloš Šupica iz humanitarne organizacije „Spasimo našu decu”. Zahvaljujući fondaciji „Humano srce Šapca” imali su privremen smeštaj u okolini Šapca. Na kraju, nastanili su se na dedovini svoje žene u stoletnoj kući koja ima samo dve prostorije bez kupatila. Ostali smo šokirani kada smo saznali da na dva kreveta spava njih šestoro – majka i najmlađi sin u jednom, a otac i trojica najstarijih sinova na drugom!  „Opština nam je dodelila plac radi izgradnje kuće i opredelila je 500.000 dinara za građevinski materijal. Ugovorom sam se obavezao da ću završiti objekat u roku od dve godine. Nažalost, ne znam da li ću uspeti u tome, s obzirom da živimo od 18.000 dinara dečijeg dodatka i mog nadničenja” – rekao nam je na kraju razgovora otac Stojić.

Iako je ratni vojni invalid i heroj sa Paštrika, nije uspeo da ostvari taj status jer je u kući izgorela kompletna dokumentacija. Nada se da će uz pomoć svojih saboraca uspeti da iz vojnog arhiva i bolnice pribavi dokumentaciju.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe poziva sve ljude dobrog srca da zajedno sa nama pomognu porodici Marković da izgrade svoj novi dom!

Više o porodici i načinu pomoći možete pogledati ovde.