Početna Informacije Manifestacija „Dan tradicije” održava se 15. septembra u Beogradu

Manifestacija „Dan tradicije” održava se 15. septembra u Beogradu


Pozvani i Srbi u rasejanju da se uključe u obeležavanje ove manifestacije

„Druga po redu manifestacija „Dan tradicije” održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2022, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, GO Stari grad i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića”, istakla je Ivana Teodorović Stojanović, iz Dečjeg kulturnog centra Beograd. Tom prilikom centralni deo manifestacije održaće se uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i glavni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli. „Defile učesnika kreće u 16.30 sa početka Knez Mihailove ulice (ugao sa Kolarčevom ulicom) i završava se na kraju Knez Mihailove ulice (ugao sa Rajićevom ulicom), gde od 17 časova počinje svečani koncert. Voditelji programa su Leontina Vukomanović i Goran Joksić”, dodala je Ivana Teodorović Stojanović.

– Manifestacija Dan tradicije je nastavak uspešne saradnje sa Udruženjem koreografa narodnih igara Srbije (UKNIS), Umetničkim centrom Talija, Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, ali od ove godine manifestaciji se pridružila i Gradska opština Stari grad. Od velike važnosti je to što su direktor DKCB Dragan Marić i predsednik UKNIS Dragan Pantelić učinili sve da značaj manifestacije prepozna i predsednik Srbije gospodin Aleksandar Vučić. Zahvaljujući Gradskoj opštini Stari grad, svi đaci prvaci  na teritoriji opštine će 15. septembra dobiti na poklon disk sa himnama Srbije, Beograda i Svetom Savi, u produkciji Dečjeg kulturnog centra Beograd – rekla je Leontina Vukomanović, programski direktor DKCB.

Konferencija za medija
Foto: DKCB

– Prošle godine je u prvom izdanju manifestacije Dan tradicije učestvovalo preko 1000 učesnika iz Beograda, a ove godine imaćemo učešće umetničkih grupa i iz drugih gradova i mesta u Srbiji. Pozivamo sve građane da se priključe našoj svečanoj koloni i uveličaju praznik. Manifestacija se događa u i drugim mestima u Srbiji, kao i dijaspori. Prošle godine manifestacija se održala i u Americi, Australiji i Evropi – rekao je Dragan Pantelić, predsednik UO Udruženja koreografa narodnih igara Srbije.

U okviru manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, organizovan je nagradni konkurs „Srbija, doživi!” za decu i mlade od 5 do 14 godina iz Srbije. Turistička organizacija Srbije ove godine se za darodavce glavnih nagrada obratila dobitnicima prestižne nagrade „Turistički cvet za 2021. Godinu” i Turističkoj organizaciji Zlatibora. Deca i njihove porodice dobiće putovanje na Zlatibor i vožnju Gold gondolom, boravak u hotelu Kraljevi Čardaci na Kopaoniku i boravak u Etno selu Sunčana reka – Banja Koviljača. Uručenje nagrada deci i mladima održaće se u okviru centralnog programa manifestacije Dan tradicije na velikoj bini u Knez Mihailovoj ulici.

– Igra, kolo i pesma su jako bitni elementi u promociji kulturne baštine Srbije i zbog toga je Turistička organizacija Srbije uzela učešće u ovoj manifestaciji i obezbedila nagrade za mlade autore umetničkog konkursa manifestacije. Svi dobitnici nagrada će dobiti vaučere za putovanje i boravak na Kopaoniku, Zlatiboru i etno selu Sunčana reka u Banji Koviljači – najavila je Smiljana Novičić.

Leontina Vukomanović

– Velika je uloga Dečjeg kulturnog centra i drugih partnera u podizanju vidljivosti o značaju samog praznika našim sugrađanima. Pozivamo sve građanke i građane da toga dana ponesu srpsku zastavu, obuku narodnu nošnju ili jedan njen deo i na taj način uveličaju državni praznik – rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Pored nagradnog konkursa, organizatori manifestacije pripremili su izložbu dečijih likovnih radova PU „Dečji dani” u Gradskoj opštini Stari grad, interaktivno predavanje arheologa Marka Aleksića o srednjovekovnom kulturnom nasleđu i nastup dečjeg ansambla Umetničkog centra „Talija”.

– Pored svih javnih ličnosti koje podržavaju manifestaciju i učestvuju u njoj, drago nam je da je toliko puno dece i mladih uključeno u program i nadamo se da ćemo i narednih godina biti deo manifestacije – istakao je na konferenciji za medije Dušan Petrić, predsednik Skupštine Gradske opštine Stari grad.

Svi Srbi, kao i potomci Srba i u zeljmi i u rasejanju su pozvani da toga dana budu odeveni u narodne nošnje (seoske ili gradske) ili da na sebi istaknu jedan njen deo (pojac, jelek, cvet u kosi, pletenicu, opanke, vezenu košulju, frulu za pojasom…), kao izraz jedinstva i za slavu ponosnih predaka.