Početna Događanja SPKD Prosvjeta obeležila 120 godina postojanja svečanom akademijom u Banja Luci

SPKD Prosvjeta obeležila 120 godina postojanja svečanom akademijom u Banja Luci

Srpsko prosvjetno kulturno društvo Prosvjeta osnovano je 1902. godine sa osnovnim zadatkom da opismenjuje srpski narod, neguje modernu prosvjetu i nacionalnu kulturu. Iz ovog zadatka proizilazila je i Prosvjetina misija-stvaranje nacionalne inteligencije, srpske nacionalne svesti i socijalne elite u BiH, u završnim decenijama austrougarske vlasti.

Prosvjeta ove godine obeležava 120 godina postojanja, misija joj se nije promenila, osim što se proširila na ceo srpski kulturni i duhovni prostor i zemlje gde živi srpski narod – od matice, do rasejanja. Svečanu akademiju povodom 120 godina Društva organizovao je Gradski odbor SPKD Prosvjeta Banjaluka.

Akademiji su prisustvovali predstavnici republičke i gradske vlasti, sveštenstvo, predstavnici verskih zajednica, predstavnici Bošnjačke zajednice kulture Preporod, predstavnici Univerziteta u Banjaluci, predstavnici nekih od ostalih odbora Prosvjete (kojih je ukupno oko 40) iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Austrije.

Član glavnog odbora društva i predstavnika bečke Prosvjete Srđan Mijalković
Foto: Prosvjeta Austrija

Pozdravnim govorom Akademiji se obratio predsednik Matice Srpske iz Novog Sada, profesor Dragan Stanić, kao i član Glavnog odbora Društva i predstavnik bečke Prosvjete Srđan Mijalković: „Ideja Prosvjete jedna je od najznačajnijih i najsvetlijih ideja srpskog naroda uopšte, a njeno delovanje u ovih 120 godina doprinelo je i danas doprinosi kulturnom i duhovnom jedinstvu srpskog naroda, gde god on živeo”, istakao je Mijalković.  

Goste je toplo pozdravio predsednik odbora Željko Vujadinović, koji je govorio o 120 godina rada i razvoja Društva, istakavši da SPKD Prosvjeta u današnjem vremenu opšte globalizacije, nastoji da sačuva i neguje tradicionalne identitetske vrednosti i obeležja naroda kome pripada, a istovremeno – da ih razvija u skladu sa pojedinim tekovinama savremenog kulturnog progresa i socijalne i društvene mobilnosti. O značaju Prosvjete i njenim tekovinama nadahnuto je besedio član Gradskog odbora SPKD Prosvjeta Banja Luka, istoričar Borivoje Milošević.

Na Akademiji su bile uručene povelje i zahvalnice ustanovama i pojedincima, koji su poslednjih desetak godina podržavali delatnost Prosvjete u Banjaluci. Na akademiji je u okviru pozdravnih reči i beseda bio predočen istorijski put Prosvjete i ukazano na njen značaj za prosvećivanje i nacionalno osvešćivanje srpskog naroda u BiH i šire.

Raznoliki kulturno-umetnički program obuhvatio je splet starogradskih igara, horsko i klavirsko izvođenje adekvatnih muzičkih dela, recitale i besede . Svečana akademija bila je održana u velikoj sali Narodnog pozorišta Republike Srpske, 2. septembra 2022.

U holu Narodnog pozorišta Republike Srpske, bila je postavljena izložba na kojoj je prikazana raznolika delatnost Gradskog odbora SPKD Prosvjeta Banjaluka.

Organizacija akademije bila je besprekorna zahvaljujući vrednim članovima banjalučke Prosvjete, koji su uz brojne goste ispunili salu pozorišta. Posle programa održan je prigodni koktel, a druženje se nastavilo do kasnih sati.

Predstavnici nekih od organaka Prosvjete
Foto: Prosvjeta Austrija


Izvor Prosvjeta Austrija