Početna Zanimljivosti Ratislava Raja Gačić i Džeremi Ajrons

Ratislava Raja Gačić i Džeremi Ajrons

Džeremi Ajrons i Ratislava Raja Gačić
Foto: FB Gromade Filmske

Jeremija Gvozdenović i Ratislava Raja Gačić na snimanju Matilde, očekivano jedinog zajedničkog filma koji imaju, a iako je Raja kasnije izjavila da joj neviđena čast što je glumila sa Ajronsom, sramota ako to isto i on nije pomislio za nju, mada nema sumnje da jeste.

„Ti, Rajo, nisi glumica, već glumičetina” nije rekao Ajrons, to je misao drugog giganta, Ljube Tadića, uputio ju je Raji više puta tokom snimanja Mirisa poljskog cveća kada je ona i debitovala na filmu, kao naturščik normalno. Điđa Karanović ju je pokrenuo iz Užica, pozvao u Beograd da se pridruži ekipi i ona je ukrala svaku scenu u kojoj se našla. Nominovana je te godine za Zlatnu arenu u Puli, međutim nije osvojila nagradu, opšte je mišljenje da je razlog ležao u činjenici što nije profi glumac.

To je smetalo gospodi umetnicima, ali nije im smetalo da je pozovu još koji put u filmove i dobro je da je tako, pa je igrala i u „Petrijinom vencu” (‘Ognjena Marija i Sveti Ilija oće još ponešto da oproste, al ovaj Vrač, taj ne prašta nikome’), „Soku od šljiva”, „Dve palme”, „Nešto između”, „Bulevaru revolucije”, a našla se i u spotu Stiva Haketa za pesmu „Behind the smoke”. Nažalost, ranije ove godine je preminula.

Iza imena Ratislava takođe ima priča, i to je stigla da podeli tokom života. Naime, rođena je 3. aprila u Beogradu, svi znamo šta je bilo tri dana kasnije i tokom bombardovanja je pogođeno i porodilište u kom se nalazila.

„Majka je pričala da je bilo strašno i da sam od udara izletela iz njenog naručja. U panici je pojurila ne osvrćući se na mene koja sam ležala na zgarištu, jer je mislila da nisam živa a kod kuće su je čekale četiri ćerke. Otreznio ju je moj iznenadni plač i vratila se u šoku po mene. Zbog ovog događaja mi je kuma Ruskinja Olga dala ime Ratislava”.

Raja je bila žena i po u svakom smislu, sigurno najbolja partnerka koju je Džeremi imao na platnu, pa i nema boljeg načina da mu se čestita 74. rođendan nego objavom koja je manje-više cela o njoj. Srećan mu bio.

Preuzeto sa FB stranice Gromade Filmske