Početna Kultura U Kulturnom centru Srbije u Parizu sutra (22. septembra) se otvara izložba...

U Kulturnom centru Srbije u Parizu sutra (22. septembra) se otvara izložba „Iskazi čiste svesti”

Foto: arhiva Kulturni centar u Parizu

U prostorijama Kulturnog centra u Parizu sutra će se u 19.30 otvoriti izložba pod nazivom „Iskazi čiste svesti”. „Izložba Umetnički dijalozi Novi Sad – Temišvar: Iskazi čiste svesti deo je višegodišnjeg programa saradnje dva kulturološki  bliska grada započeta 2016. godine proglašenjem Temišvara i Novog Sada Evropskim prestonicama kulture. Izložba predstavlja aktuelne umetničke scene Novog Sada i Temišvara i afirmiše jedan od najznačajnijih evropskih kulturnih projekata  Evropska prestonica kulture. Izložba će nakon Pariza biti prikazana u Beogradu, Novom Sadu i Temišvaru”, istaknuto je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

„Umetnici kroz svoj dosadašnji opus i diskurs, insistiraju na poštovanju onih načela umetnosti koji mogu predstavljati estetsko-etički sistem potreban društvu kao oslonac, kao svojevrsna armatura i osnovno načelo. Radi se o odlučnim, jasnim i kompleksno definisanim iskazima, prepoznatljivim po vlastitim specifičnostima i personalnostima. Njihova umetnost poseduje čistu svest o vlastitoj misiji i njenoj vrednosti”, dodato je u Kulturnom centru.

Kao deo pratećeg programa,  23. septembra u Rumunskom kulturnom institutu u Parizu biće predstavljena rumunsko-srpska umetnička  saradnja na  festivalu Dunavski dijalozi. Kustosi izložbe su Ami Barak (Pariz) i Sava Stepanov (Novi Sad), a umetnici čiji se radovi mogu videti su Ana Adam, Puša Petrov, Vlad Nanka i Nona Inesku (Rumunija), Uroš Đurić, Tadija Janičić, Mirjana Blagojev i Nataša Teofilović (Srbija).

Izložba je otvorena od 22. septembra do 8. oktobra 2022., od utorka do subote od 11:30 do 19:30.