Početna Informacije „Zamislite, deco”… u Beogradu se održava 53. Međunarodni susret dece Evrope „Radost...

„Zamislite, deco”… u Beogradu se održava 53. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope”

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se pedeset treći put od 1. do 5. oktobra u Beogradu, pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd.  „Grad Beograd podržava ovu manifestaciju od osnivanja, a tako će biti i u budućnosti. Trudićemo se da „Radost Evrope” ne samo podržimo već i da je obogatimo sadržajem i da naredne godine dovedemo još više dece i da iz godine u godinu imamo sve više zemalja učesnika. Za ove 53 godine verujem da nema zemlje koja nije učestvovala u manifestaciji ali bilo bi lepo da ih jedne godine okupimo sve u Beogradu. Verujem da će Beograd biti dobar domaćin svoj deci, da će deca poneti najbolje utiske o našem lepom Beogradu” – rekao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda na konferenciji za medije održanoj danas u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Ovogodišnja manifestacija „Radost Evrope” biće posvećena stogodišnjici rođenja Duška Radovića, jednog od najznačajnijih srpskih književnih stvaralaca za decu, novinara i televizijskog urednika. Svojim rukopisom Duško Radović je obeležio manifestaciju „Radost Evrope” od samog nastanka. Njegovi čuveni stihovi „Sve što raste, htelo bi da raste” postali su sastavni deo himne Međunarodnog susreta dece Evrope i znak prepoznavanja generacija koje su uz nju odrastale. Duško Radović sačinio je i „Rečnik prijateljstva” povodom održavanja prvog Susreta dece Evrope, izabravši petnaest najlepših, kako je on nazvao, reči koje povezuju svu decu Evrope i sveta: dete, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda, sunce i Evropa. U slavu čuvenog Duška Radovića, za moto 53. Susreta dece Evrope „Radost Evrope” odabrani su njegovi stihovi „Zamislite, deco..!”

Posle dve godine pauze, prouzrokovane pandemijom, kada je manifestacija realizovana u onlajn i TV formatu, Beograd će od 1. do 5. oktobra ugostiti decu iz 12 zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Severne Makedonije, Slovenije, Slovačke i Crne Gore. Oni će biti smešteni kod svojih vršnjaka, učenika beogradskih osnovnih škola – OŠ Starina Novak, OŠ Branislav Nušić, OŠ Sveti Sava, OŠ Ljuba Nenadović, OŠ Ivo Andrić, OŠ Branko Radičević, OŠ Laza Kostić i OŠ Đura Jakšić.

„Danas je deci „Radost Evrope” potrebnija nego ikada pre. Srećni smo što ćemo deci prirediti realno iskustvo upoznavanja, traganja za zajedničkim temama, uspostavljanja žive komunikacije na raznim jezicima, upoznavanje novih kultura kroz neposredni kontakt i mogućnost da ispolje svoje talente kroz stvaralaštvo. Sa druge strane, ova godina bila veoma izazovna, zbog globalno neizvesne situacije, koja se nadovazala na emidemiološku krizu, pa se nadamo da ćemo iduće godine imati i više grupa i više dece u Beogradu! Mnoga deca bila su sprečena da dođu, iako bi to sigurno želela, kao i njihovi pedagozi”, istakla je Ivana Tabori Obradović, urednica ove manifestacije.

Ove godine „Radost Evrope” započinje likovnim susretom u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd. Najmlađi segment –  Likovni konkurs je jedini takmičarskog karaktera, koji od svog osnivanja (1998) prerasta granice Evrope i u raskošnoj paleti raznovrsnih likovnih tehnika okuplja decu sveta, uzrasta od 4 do 18 godina. Stručni žiri dodeljuje nagrade i pohvale u pet starosnih kategorija.

„Na adresu Dečjeg kulturnog centra Beograd, ove godine stiglo je preko 2000 radova i to iz gradova širom Srbije, kao i iz Austrije, Bugarske, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Češke, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Letonije, Litvanije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Severne Makedonije, Rusije, Singapura, Slovenije, Slovačke i Turske. Svi selektovani radovi ostaju u vlasništvu Likovne redakcije Dečjeg kulturnog centra Beograd i na raspolaganju su svima koje zanima autentično dečje likovno stvaralaštvo, u edukativne i istraživačke svrhe. Svi nagrađeni radovi će se naći na izložbi u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, na svečančm otvaranju 1. oktobra u 12 časova kada će biti uručene i nagrade. Izložba će biti otvorena do 25. oktobra. Tokom trajanja izložbe, biće organizovana stručna vođenja i razgovori o dečjem likovnom stvaralaštvu”, izjavila je Lidija Seničar, urednica XXIV Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope”.

Stručno žirirani radovi tradicionalno nalaze svoje mesto i na prigodnoj poštanskoj marki „Radost Evrope”. Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, istovremeno predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture. Motiv na marki je rad Nebojše Jovčića (11 godina, Beograd, Srbija). Autori radova na vinjetama su: Ema Hricova (8 godina, Slovačka), Ivana Španović (6 godina, Sremska Mitrovica, Srbija), Tijana Dobrašinović (11 godina, Obrenovac, Srbija), Kira Čočijeva (9 godina, Vladikavkaz, Rusija), Julija Stajnova ( 9 godina, Stara Tura, Slovačka), Stefan Krstevski (13 godina, Bitolj, S. Makedonija) i Laura Grulova (8 godina, Mihalovce, Slovačka). Autor crteža na koverti je: Fo Ji Čing Stefani (7 godina, Honkong).

Tokom pet dana trajanja manifestacije publika će moći da vidi izložbu XXIV Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope”, svečani defile svih učesnika manifestacije u kostimima od Trga republike do Kalemegdana, koncerte u Dečjem kulturnom centru „Susreti prijateljstva“, gala koncert u MTS Dvorani i zabavno-rekreativni program u okviru ekološke akcije sađenja drveća prijateljstva u Parku Ušće.

PROGRAM

Subota, 1. oktobar

12.00

XXIV MEĐUNARODNI LIKOVNI KONKURS „RADOST EVROPE”

Otvaranje izložbe i dodela nagrada

Galerija i Mala sala Dečjeg kulturnog centra Beograd

Gostuju nagrađena deca iz Slovačke

Nedelja, 2. oktobar

9.00 Prijem u Palati Srbija

12.00

KARNEVAL

Svečani defile od Trga republike do Kalemegdana

Na Trgu se okupljaju svi učesnici i učenici iz beogradskih osnovnih škola, kao i predstavnici Srbije – hor MŠ Stevan Mokranjac iz Vranja, pobednici takmičenja FEDEHO i Umetnički centar Talija. Povorku predvodi duvački orkestar MŠ Josif Marinković iz Zrenjanina, mažoretkinje Pančeva, kao i artisti na štulama.

12.30

SVEČANO OTVARANjE MANIFESTACIJE

Kalemegdan – tereni Košarkaškog kluba Partizan

U okviru programa otvaranja nastupaće mažoretkinje Pančeva, Hor DKCB, hor MŠ Stevan Mokranjac iz Vranja, ritmičarke iz kluba Ritam, UC Talija i animatori. Program vodi Strahinja Radovanović

Ponedeljak, 3. oktobar

KONCERTI ,,SUSRETI PRIJATELjSTVA”

Sala Donka Špiček, Dečji kulturni centar Beograd

10.30

I koncert

Srbija (hor MŠ Stevan Mokranjac iz Vranja, UC Talija, solisti FEDEMUS i vokalne grupe Nađi svoju zvezdu)

14.00

II koncert

Srbija (Baletski studio DKCB, muzički talenti Hora DKCB)

Scenario koncerata „Susreti prijateljstva” pisala je Sandra Ristivojević, a posvećen je liku i delu Duška Radovića. Program vodi Iva Jovanović, učenica XIV gimnazije, nekadašnji učesnik i domaćin manifestacije.

19.00

DELIKATESNI PONEDELjAK

KC „Grad“

Druženje odraslih predstavnika gostujućih grupa i nastavnika beogradskih osnovnih škola.

Utorak, 4. oktobar

18.00

GALA KONCERT

MTS dvorana

Scenario posvećen jubileju 100 godina od rođenja Duška Radovića pisala je Milena Depolo, koncert režira Đurđa Tešić, program vode Ana Vučić i Mladen Lero, autorka animacija je Marija Milanović Lazarevski, kostimograf Suzana Gligorijević. Predstavnici Srbije su članovi hip-hop grupe Kolus iz Lazarevca. Koncert će biti emitovan na 2. programu RTS u 18 časova.

Sreda, 5. oktobar

10.00

EKOLOŠKA AKCIJA I SPORTSKO-REKREATIVNI DAN – ZELENILO BEOGRAD!

Park Ušće

Zabavno-rekreativni program

Predstavnici gostujućih evropskih država i Srbije, zajedno sa svojim domaćinima posadiće sadnice koprivića u Parku Ušće. Očekujemo da stabla u ime svojih zemalja posade deca Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Slovenije, Turske i deca domaćini iz Srbije.