Početna Događanja U Madridu otvorena izložba „Nikola Tesla. Genije savremenog elektriciteta“

U Madridu otvorena izložba „Nikola Tesla. Genije savremenog elektriciteta“

U  muzeju Fondacije Kajša (Fundación “la Caixa”) u Madridu, u Španiji otvorena je izložba posvećena velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli. Nakon Barselone i građani Madrida mogu da pogledaju izložbu Nikola Tesla. Genije savremenog elektriciteta do 8. januara 2023. godine, a nakon toga je planirano da izložba putuje dalje u Sevilju i Saragosu.

Na otvaranju izložbe govorili su ministarka nauke i inovacija Španije Diana Morant, direktor za kulturu i nauku Fondacije Kajša Ignasi Miro i direktorka Muzeja Nikola Tesla u Beogradu Ivona Jevtić. „U svom obraćanju, ministarka Morant je istakla značaj promocije nauke i naučnika koji su promenili svet i naglasila da Srbija treba da bude ponosna na svog vizionara, koji je ostavio izuzetan i neizbrisiv trag na svetskoj naučnoj sceni. Miro i Jevtić su u svojim obraćanjima naglasili značaj saradnje njihove dve institucije, Fondacije Kajša i Muzeja Nikola Tesla, koja je ojačana uspehom ove izložbe u Barseloni, s potencijalom njenog daljeg jačanja”, istaknuto je na stranici Ambasade Republike Srbije u Španiji. Ovoj izložbi prisustvovao je celokupni diplomatski sastav Ambasade Srbije.

Kako ističu organizatori planirane su brojne komplementarne aktivnosti, kao i da svakog ponedeljka u novembru španski stručnjaci iz oblasti nauke i istorije umetnosti drže konferencije na temu srpskog naučnika.
Foto: arhiva Ambasade RS u Španiji