Početna Kultura Večeras (02.10.) u Frankfurtu nastup članova Srpskog kamernog hora Stevan Mokranjac

Večeras (02.10.) u Frankfurtu nastup članova Srpskog kamernog hora Stevan Mokranjac

Članovi Srpskog kamernog hora Stevan Mokranjac iz Frankfurta pozivaju na koncert Srpski vez u okviru frankfurtskog festivala Interkulturalna nedelja. Koncert će se održati večeras, 02. oktobra sa početkom u 19 časova, u Kinder im Zentrum Gallus e. V. (60326 Frankfurt am Main). Na programu su tradicionalne, starogradske i evergrin kompozicije srpskih autora.  Dirigent je Stojna Babić.

Hor postoji od 2018. godine. Nastao je na inicijativu njegovih članova, pevača sa višegodišnjim iskustvom, sa ciljem da se našoj široj javnosti predstavi srpska horska duhovna i svetovna muzika. „Čuvajući tradiciju vekovnog muzičkog horskog izražavanja, mešoviti, četvoroglasni kamerni ansambl teži sofisticiranom scensko-umetničkom izrazu sa idejom očuvanja muzičke baštine. Na repertoaru hora se pred imena poznatih kompozitora (Mokranjca, Stankovića, Vojislava Ilića, Marka Tajčevića, Josifa Marinkovića ) nalaze i imena novine generacije domaćih i svetskih autora (M. Govedarice, Zorana Hristića…) kao i klasici svetske horske muzičke baštine (J.S. Baha, Čajkovskog, Bortnjanskog, Arhangelskog, Rahmanjinova…)”, rečeno je u ovom divnom srpskom kamernom društvu.

Od osnivanja horom diriguje Stojna Babić, „koja svojim interpretacijama horske muzike ističe kompozitorove misli na ansambl i publiku. U njenom radu prisutna je kultivisana muzikalnost, sonarnost, autoritativnost i razvijen smisao za stil i kulturu izraza koje je sticala višegodišnjim radom i iskustvom vodeći različite ansamble u Nemačkoj i Srbiji”, istakli su članovi Srpskog kamernog hora Stevan Mokranjac.

Foto: FB Srpski kamerni hor Stevan Mokranjac