Početna Događanja Patrijarh srpski Porfirije svečano dočekan u Parizu

Patrijarh srpski Porfirije svečano dočekan u Parizu

Patrijarh srpski Porfirije svečano je dočekan u subotu, 8. oktobra 2022. godine u Sabornom hramu Svetog Save u Parizu. Vernici Srpske pravoslavne crkve iz cele Francuske kao i okolnih zemalja došli su da dočekaju patrijarha Porfirija koji je dan kasnije, (danas) takođe u Sabornom hramu Svetog Save u Parizu eparhije zapadnoevropske, ustoličio episkopa zapadnoevropskog Justina. Vladika Justin je na ovo mesto postavljen na zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora u maju i nasledio je preminulog vladiku Luku u decembru mesecu 2021.

Patrijarha u Parizu su dočekali i episkopi britansko-skandinavski Dositej, zvorničko-tuzlanski Fotije, kruševački David, bihaćko-petrovački Sergija, niški Arsenije, dalmatinski Nikodim, valjevski Isihija, šabački Jerotej, remezijanski Stefan, hvostanski i izabrani zapadnoevropski Justina, mohački Damaskin, marčanski Sava, umirovljeni kanadski Georgije, izabrani jegarski arhimandrit Nektarije, kao i visokoprepodobni arhimandrit Nektarije.

Patrijarh Porfirije u Parizu
Foto: SPC

U pozdravnog govoru episkop britansko-skandinavski Dositej, administrator eparhije zapadnoevropske, je između ostalog istakao da se danas istorija piše, jer je grad Pariz, kao i cela episkopija zapadnoevropska, blagoslovena dolaskom patrijarha i svetih arhijereja.  Sa druge strane patrijarh Porfirije pozdravivši sve prisutne i govoreći o veri u boga istakao da „vi ovde živite sa ljudima sa kojima se spolja ne razlikujete, ali iznutra se trudite da živite molitvom, da živite verom pravoslavnom, da živite postom, da živite pokajanjem, a to znači neprestanim preobažavanjem, neprestanim suočavanjem sa sobom i u sebi i trudom da idete putem svetlosti”. On je pozvao roditelje, koji svoju decu hoće da nauče da budu i ostanu Srbiji, da ih nauče duhovnom identitetu.

„Sigurno ste bezbroj puta vi koji imate decu postavili sebi pitanje kako da sačuvate decu da ostanu verna predanju iz kojeg dolazite, da ostanu verna svojoj istoriji iako živite daleko od matice. Sigurno se bezbroj puta pitate kako da jednom rečju naučite svoju decu da ne zaborave da su Srbi i srpskog porekla. I evo odgovora na ovom mestu koji ne zahteva mnoga objašnjenja, mnoge teorije. Odgovor na ovom mestu jeste da je čovek i psihofizičko biće, da ima dušu i telo, da ima razne identitete, ali da je osnovni i najvažniji identitet duhovni identitet. Onda ako hoćemo da sačuvamo svoju decu, ako hoćete da sačuvate svoju decu u predanju iz kojeg ste potekli, ako hoćete da ih naučite da budu Srbi i da ostanu Srbi – naučite ih da drže Jevanđelje Hristovo, naučite ih da drže pravoslavnu veru, naučite ih duhovnom identitetu. Ako ih naučite da budu pravoslavni hrišćani onda će i sve ostalo što jesu, svaku drugu vrstu identiteta, i u tom smislu i svoje nacionalno poreklo, ne samo sačuvati nego biti ponosni njim i svedočiti da jesmo narod Božji. Međutim, ako ih budete učili da čuvaju sve što je srpsko, a ne budete im govorili da je najvažnije duhovno osećanje, duhovna pripadnost i duhovni identitet, onda će doći vreme – i neko veče sam razgovarao sa bratom Draganom na tu temu, koji živi ovde sa vama, i on je izneo svoje iskustvo koje se poklapa sa ovim što ću reći – ako ih ne nahranite duhovno duhovnošću kojom ste sami nahranjeni, pravoslavnom verom, pravoslavnim hrišćanstvom, Jevanđeljem Hristovim, Telom i Krvlju Hristovim, onda će doći trenutak kada će kao psihosomatska bića, dakle i bića koja imaju potrebu za duhovnošću, da potraže tu hranu. Ako je vi niste dali, potražiće je na drugim mestima – a na širokom tržištu religija ima svega i svačega – i, ne daj Bože, zalutaće u „duhovnost” u kojoj ne samo da će zaboraviti iz kog roda su potekli, nego će zaboraviti i na vas, na oca i majku, na brata i sestru, steći će novu porodicu”, naglasio je patrijarh Porfirije.