Početna Događanja U Ljubljani otvoren Festival „Ivo Andrić”

U Ljubljani otvoren Festival „Ivo Andrić”

U Ljubljani je otvorena izložba „Ivo Andrić – čovek iznad vremena” u okviru festivala Ivo Andrić, kojim se u Sloveniji obeležava 130 godina od rođenja velikog srpskog pisca. Izložbu, na kojoj su prikazani lični predmeti Ive Andrića iz kolekcije Muzeja grada Beograda i rekonstruisana čitava radna soba našeg nobelovca su otvorili ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković i savetnik za kulturu Aleksandar Gatalica. Direktorka Muzeja grada Beograda, Jelena Medaković, istakla je da je Andrić ne samo srpski pisac i nobelovac, već i univerzalno lice za čitav prostor nekadašnje Jugoslavije. Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo nadahnuto je govorio o ljudskim osobinama velikog pisca i o značaju Andrićevog dela za sve generacije srpskih pisaca koje su došle posle njega. Izložbu je organizovala Ambasada Republike Srbije u Ljubljani.  Svečanom otvaranju prisustvovali su upravnik Biblioteke SANU Miro Vuksanović, slovenačka glumica Milena Zupančič, članovi srpskih društava Slovenije, Crkvene opštine Ljubljana, nastavnici i đaci Srpske dopunske škole, predstavnici slovenačkog javnog života i medija i diplomatskog kora.

Učenici srpske dopunske škole na Festivalu Ivo Andrić
Foto: FB Srpska škola u Sloveniji

Nastavnice Srpske dopunske škole su se pohvalile da su prisustvovale otvaranju  izložbe. „Čast da prisustvuju otvaranju izložbe ,,Andrić, čovek iznad vremena”, u Parohijskom domu u Ljubljani, a u organizaciji Ambasade Republike Srbije, imale su i nastavnice srpske dopunske škole u Sloveniji. Pored izloženih Andrićevih ličnih predmeta, mogle smo, putem virtuelne tehnologije, zakročiti u sve prostorije muzeja posvećenog našem nobelovcu i velikanu u Beogradu”, istakle su na stranici Srpska škola u Francuskoj.

Učenice i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku, sa svojim roditeljima i nastavnicama, posetili su, u Gradskoj kući, književno veče, na kome su poznati srpski pisci Aleksandar Gatalica i Vladimir Pištalo govorili o velikanu srpske kulture Ivi Andriću. Gatalica je upoznao prisutne, posebno se obraćajući deci iz srpske dopunske škole, sa tim kako je „Andrić postao Andrić” odnosno koliko je bio dug i mukotrpan put od prve Andrićeve zbirke pripovedaka iz 1924. do objavljivanja tri njegova najznačajnija romana 1945. godine, dok je Vladimir Pištalo govorio o mogućnostima novih čitanja Andrića i čitao odlomke iz svog epistolarnog romana „Sunce ovog dana”. Za đake srpske škole ovo je bila jedinstvena prilika da saznaju mnoge zanimljivosti o životu i radu najvećeg srpskog pisca, jedinog dobitnika Nobelove nagrade za književnost sa ovih prostora.

U Gradskoj kući u Ljubljani o Ivi Andriću govorio je i profesor Filozofskog fakulteta u Ljubljani Vladimir Osolnik. Profesor Osolnik se osvrnuo na mnogostruke veze Andrića i Slovenije, o tome kako je Andrić pisao o Sloveniji i Slovencima u svojim „Znakovima pored puta“, i koliko je često i rado dolazio u Ljubljanu i na Bled. Vladimir Pištalo je pročitao delove iz svoje knjige o Andriću pod nazivom „Sunce ovog dana“ i konstatovao da je došao trenutak da Andrića odvojimo od stereotipa koji ga okružuju. Andrić je, istakao je Pištalo, bio strastan čovek, pisac misaone i refleksivne, pre nego realističke književnosti. On je ostavio dovoljno prostranu literarnu kuću u svojim knjigama, takvu da je i danas, konstatuje Pištalo, dovoljno udobna novim naraštajima nekih sasvim drukčijih srpskih pisaca 21. veka.

Učenici Sprske dopunske škole su se pripremali za Festival posvećen Ivi Andriću
Foto: FB Srpska škola u Sloveniji