Početna Događanja Pokloničko putovanje parohijana iz Ciriha u kanton Tićino

Pokloničko putovanje parohijana iz Ciriha u kanton Tićino

Predstavnici crkvene škole pri Uspenjskom hramu u Cirihu nedavno su organizovali pokloničko putovanje svetinjama južnog, italofonog dela Švajcarske. Deca i roditelji, članice Kola srpskih sestara i parohijani, njih 64 (od koji je 29 bilo dece) praćeni sveštenikom Miroslavom Simijonović i veroučiteljicom Nadicom Mihajlović uputili su se put naših svetinja u kanton Tićinu.

Prvo odredišto bio je skit u blizini Lugana, koji pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi i koje se nalazi se na uzvišenju od 800m nadmorske visine. (Skit je mala zajednica monaha, odnosno mali manastir, ili samo nekoliko ćelija monaha, gde se živi asketski. Skitovi se pretežno nalaze na teže pristupačnim mestima). U blizini Lugana živi monaško bratstvo na čelu sa poznatim ocem shi-arhimandritom Gavrilom (Bunge) i trojicom monaha, o kojima im je tokom puta govorio otac Miroslav. „Kao dugogodišnji prijatelj, duhovnik i ispovednik sveštenstva ovog dela eparhije, otac Gavrilo nas je primio veoma gostoljubivo i posvetio nam dosta vremena. U predvorju hrama, na prelepom doksatu sa koga je pucao pogled na živopisnu okolinu, otac Gavrilo nam je govorio prvenstveno o molitvi i o stvarima vezanim za svakodnevni život. Njegovo neobično belo lice i potpuno seda brada odavalo je utisak strogosti, ali kada je počeo da govori, zračilo je neverovatnom očinskom toplinom. Tiho i smireno naznačavao je najbitnije stvari u molitvi dok smo se svi trudili da upijemo svaku njegovu reč” zapisala je veroučiteljica, protinica Nadica Mihajlović.

Zajednička fotografija u Belinconeu ispred hrama Sabor Srba Svetitelja
Foto: CO Cirih

Otac Gavrilo je u crkvi izneo na celivanje veoma retku ikonu „Svete dece vitlejemskih mučenika”. „Skit visoko u planini, okružen šumom, na nepristupačnom terenu, podsetio je mnoge na naš manastir Ostrog i Svetog Vasilija Ostroškog! Prisustvo jednog pravoslavnog manastira ruskog, ali i svepravoslavnog, usred Švajcarske, služi za utehu i blagoslov našem narodu koji živi na ovim prostorima daleko od otadžbine”, dodala je protinica Mihajlović.

Potom su se parohijani uputili u pravcu Lugana, gde ih je sačekao nadležni paroh Marko Knežević. „Radost susreta i toplo gostoprimstvo domaćina, parohijana Luganske parohije, izmamili su oduševljenje svih poklonika. Bili smo divno ugošćeni na zajedničkoj trpezi ljubavi, degustirajući i prelepa vina Tićinskog kraja, dok  su se deca posle ručka, zadovoljno sladila raznoraznim sladoledima”, istakla je protinica Mihajlović.

U Belinconeu gosti iz Ciriha su posetili hram gde služi otac Marko. U centru grada uzdiže se lepa katolička crkva iz 18. veka posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, a koji je srpska zajednica Tićina dobila na korišćenje, posvetivši ga Saboru Srba Svetitelja. Otac Marko je gostima izneo puno moštiju koje se nalaze u crkvi kao i blagoslov Svetog Nektarija, veliku shimu starca Nektarija Vitalisa koje smo celivali. Oci Miroslav i Marko su odslužili akatist Svetom Nektariju. Otac Marko Knežević upoznao je goste o istorijatu hrama, i životu parohijske zajednice u Tićinu.

Duhovno okrepljeni i ispunjeni radošću zbog lepo provedenog dana, poklonici su se vratili za Cirih, uz dobro raspoloženje, pesmu, nadu i molitvu Bogu da slično putovanje u skorijoj budućnosti ponovi.

U poseti kod arhimandrita Gavrila
Foto: CO Cirih