Početna Događanja Parohijani iz Liona prisustvovali ustoličenju vladike Justina

Parohijani iz Liona prisustvovali ustoličenju vladike Justina

Nepunih 500 kilometara 25 parohijana lionske zajednice minulog vikenda uputila se put Pariza, kako bi poželela dobrodošlicu vladici Justinu u tron episkopa Zapadnoevropske eparhije u sabornom hramu Svetog Save u Parizu. Podsećamo vladiku Justina ustoličio je patrijarh srpski Porfirije. Grupa iz Liona bila je predvođena sveštenikom Goranom Ilićem Benke. „Ovom radosnom događaju prisustvovala je i čitava svita episkopa SPC, sveštenstva i monaštva Zapadnoevropske eparhije, kao i mnogobrojni vernici”, naglasio je sveštenik Ilić Benke.

„Osim samog prisustva na divnoj liturgiji, naši vernici imali su i tu čast da od smirenoga, na krstu stojećeg patrijarha Porfirija prime očinski blagoslov. Iz prevelike ljubavi prema svome narodu, patrijarh je naime izašao nakon liturgije na ulicu pred hramom, poistovećujući se tako sa svima onima koji usled mnoštva ljudi nisu mogli ni da uđu u hram tokom liturgije, i smireno im davao ne samo da mu priđu i od njega prime blagoslov nego i da se fotografišu s njim, znajući koliko taj gest znači narodu”, dodao je sveštenik Ilić Benke.

Parohijani iz Liona sa vladikom Justinom
Foto: CO Lion

Nakon liturgije, parohijani iz Liona ručali su zajednički u restoranu Zavičaj na 30m od crkve, gde su umorni mogli da se odmore i ljudski okrepe. Tu ih je pozdravio otac Slaviša koji je tokom više godina obsluživao lionsku parohiju, još pre oca a sada vladike Justina. „Udostojio nas je i divne srpske pesme iz svojih krajeva”, dodali su parohijani.

„Nakon ručka, izlazeći iz restorana, konačno smo videli i našeg dragog vladiku Justina koji nam se isto toliko obradovao koliko i mi njemu. Primili smo njegov blagoslov i fotografisali se grupno pred crkvom. A onda nas je pozvao i u salu crkve da se počastimo zajedno s ostalim episkopima i zvanicama u veseloj prazničnoj atmosferi među domaćinima.  Bila je to velika čast za nas sve da učestvujemo u ovome jedinstvenom događaju za našu eparhiju koji se neretko samo jedanput doživi u životu. Da primimo blagoslov kako od patrijarha tako i od našeg novog vladike za koje se molimo na svakoj liturgiji. Okupljajući se oko svoga episkopa projavili smo i prirodu crkve prema rečima Sv. Ignjatija Bogonosca koji kaže „tamo gde se pojavi episkop, tamo neka bude i svo mnoštvo naroda, kao što tamo gde je Hristos, tamo je i saborna crkva”, dodao je svestenik Goran Ilić Benke.
Foto: CO Lion