Početna Događanja Ana Atanasković promovisana knjigu „Moja ljubav Nikola Tesla” u Beču

Ana Atanasković promovisana knjigu „Moja ljubav Nikola Tesla” u Beču

Knjiga „Moja ljubav Nikola Tesla” autorke Ane Atanasković promovisana je proteklog vikenda u Beču, u organizaciji  Austrijsko-srpskog kulturnog društva Vilhelmina Mina Karadžić.

Prisutne je u ime Zajednice srpskih klubova u Beču, u čijim se prostorijama i održala ova promocija, pozdravio Luka Marković, predsednik. On se zahvalio autorki na dolasku, a posebno Svetlani Matić što je do sada organizovala niz značajnih kulturnih manifestacija, iako Društvo koje vodi, postoji samo tri godine.

Prof. Svetlana Matić, govoreći o romanu koji je preveden na engleski jezik, a objavljen u beogradskoj Laguni, istakla je da je reč o drugom izdanju, koga je autorka posvetila svom pokojnom ocu Stanimiru Atanaskoviću, zahvaljujući kome je stekla prva saznanja o Nikoli Tesli kao naučniku u časopisu Galaksija i imala priliku da čita o ženama koje su ga volele. Među njima je bila i Ketrin Mekmehon Džonson, supruga Roberta Andervuda Džonsona, Teslinog odanog prijatelja.

Ana Atanasković je naglasila da je knjiga podeljena u pet celina, koju čine: vazduh, zemlja, vatra, voda i etar, koga je dodala, jer kako je istakla, Nikola Tesla je u njega verovao, dok Albert Anštajn nije. Knjiga je nastala kao rezultat istraživanja, sprovedenih u Srbiji i Americi, a pisana je u obliku dnevnika, koje Ketrin Mekmehom vrlo pedantno vodi i u njima opisuje susrete sa Teslom, koji obiluju osećanjima prepunim čežnje, sreće, tuge i iščekivanja, u vreme kada je ovaj, posve neobičan čovek, posećivao njihov dom.

Beču proteklo lepo veče druženja uz priče o Tesli
Foto: arhiva S. Matić

Dnevnik se oslanja na pisma Ketrin Mekmehom, iz kojih je autorka crpila podatke i vešto ih pretvorila u jednu ljubavnu priču, platonsku, neostvarenu, a tako jako nabijenu emocijama. Vrlo vešto, Ana Atanasković kroz jasne rečenice, opisuje njihov odnos, mereći svaku napisanu reč, suptilno opisujući i erotske scene, svesna odgovornosti da piše o vanvremenskom naučniku, iz jednog drugačijeg ugla. Zanimljiv je opis u delu „Vatra”, gde autorka znatiželjno, opisuje susret Tesle i Ketrin: „Upoznala sam čarobnjaka. Zove se Nikola Tesla i ušao je sa Keromfordom u naš dom. Neverovatno je visok, ima kraljevsko držanje, prefinjenu eleganciju, staložen je i miran, neizdrživo sporo je skidao bele rukavice od jelenske kože sa po dva crna dugmeta, savršeno krojen crni kaput i fini dugački frak sa satenskim paspulom. Izazivao je u meni nestrpljenje i talas smirenja u isto vreme. Lice mu je izduženo i zagonentno, to je lice jednog izuzetnog džentlmena, ali i mudrog vilenjaka… Nikada do sada nisam videla čoveka koji je nežan i moćan u isto vreme”. Delove iz knjige, čitali su prisutnima glumac Milinko Ametović Beganović i prof. Svetlana Matić i izazvali veliko interesovanje.

Iz knjige saznajemo da je Tesla bio deo aristokratskog društva u Americi u to vreme, da se družio sa poznatim ličnostima iz sveta nauke, kulture, politike, da je bio uvek doteran, pravi kicoš, pa je kao takav ostavljao pozitivan utisak na sve one koji su sa njim susretali.

Foto: arhiva S. Matić

Ana Atanasković, govoreći o svojim impresijama pišući ovo neobično štivo, istakla je da je glavna junakinja na samrti zamolila svog supruga da čuva Nikolu Teslu. To saznajemo iz pisma Roberta Andervuda Džonsona upućenom Nikoli Tesli: „Dragi Tesla, Želja gđe Džonson, te poslednje noći njenog života, bila je da ostanem u vezi sa Vama. To je prilično težak zadatak, ali ja neću biti kriv, ako ne bude ispunjen. Srdačno Vaš, Luka”.

„Osim što upoznajemo Teslinu drugu, misterioznu stranu ličnosti, zahvaljujući autorki, iz romana uviđamo razvoj Njujorka i Amerike u tom vremenskom periodu”,  istakla je Svetlana Matić i preporučila prisutnima da kupovinom knjige, obogate svoju biblioteku. Naredna kulturna manifestacija u organizaciji ASKD Vilhelmina Mina Karadžić, održaće se u subotu, 22. oktobra 2022. godine u 19 časova, u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču. Reč je o promocija knjige „Korona-osveta crne kraljice” dr Vjere Rašković Zec, koja će ovom prilikom biti prvi put predstavljena u Beču, a u izdanju izdavačke kuće iz Beograda Svet knjige.

Za portal Rasejanje.info Svetlana Matić