Početna Događanja Episkop Andrej prisustvovao proslavi hramovne slave u Salfeldenu

Episkop Andrej prisustvovao proslavi hramovne slave u Salfeldenu

Povodom hramovnog praznika u Crkvenoj opštini Salfelden u Salzburškoj pokrajini episkop austrijsko-švajcarski Andrej posetio je nedavno grad Salfelden u srezu Pincgau. Vladiku su, pored velikog broja vernog naroda dočekali i nadležni paroh salfeldenski Dragan Budak, arhijerejski namesnik i paroh salzburški protojerej-stavrofor Dragan Erić, protojerej Jovan Alimpić iz Beča kao i đakon Đorđe Mićić iz Linca.

Svetu liturgiju na obeležavanju crkveni slave Sabor srpskih svetitelja pratio je hramovni hor, koji vodi popadija Karolina Budak. Vladika Andrej je besedio o prazniku Sabora srpskih svetitelja i „proizneo kratka žitija velikog broja srpskih svetitelja počevši sa Svetim kraljem Jovanom Vladimirom preko Svetog Save sve do naših dana kada nas sa neba blagosilja i Sveti Vladika Nikolaj žički i ohridsko-bitoljski”. Po pričestu, vladika je osveštao slavska znamenja ovogodišnjih kumova Nedeljke i Mihaila Božića iz Bišofshofena decom. Domaćin naredne slave je Radenko Lipovac iz Bišofshofena.

Deo prisutnih u hramu
Foto: CO Salfelden

„Na kraju svete liturgije, vladika je iskazao svoju veliku radost zbog praznika i toržestvene liturgije u velelepnom srpskom hramu Sabora srpskih svetitelja u Salfeldenu i pozdravio počasne goste iz konzulata Republike Srbije u Salcburgu i predstavništva Republike Srpske u Beču. Takođe, svojim prisustvom, radost svih prisutnih je uveličao mesni evangelističcki župnik Rolf Engelhart iz Salfeldena, kao i paroh Mihail Gavrilović iz Kufštajna, koji je posle liturgije u Kufštajnu hrlio u Salfelden da čestita svome kolegi i narodu hramovnu slavu. U to ime, paroh  Dragan Budak je pozvao sveštenstvo i narod na slavlje u svečano pripremljeni prostor u krugu porte. Najpre je nastupila folklorna grupa Trebava iz Salfeldena pod upravom Danka Anđića, a zatim su mališani iz Karate kluba Pincgau pod upravom Nade Šuster izveli prezentacije japanskih borilačkih veština”, prenela je CO Salfelden.

Nakon slavskog ručka i narodnog veselja prikazan je video snimak Predsednika Matice Srpske iz Novog Sada, prof. dr Dragana Stanića, koji je čestitao slavu. On je pohvalio rad Crkvene opštine u Salfeldenu na unapređenju naučnih istraživanja istorije Srba u ovom delu Republike Austrije gde su tokom 20. veka boravili i delovali znameniti velikodostojnici Srpske Crkve. Zatim je usledilo predavanje profesora Srđana Ercegana iz Sremskih Karlovaca, koji je govorio o životu, delu i liku Patrijarha srpskog Lukijana Bogdanovića koji je 1913. godine tragično izgubio život upravo u Bad Gastajnu, nedaleko od Salfeldena.

Foto: CO Salfelden

Nakon predavanja usledili su i odgovori na mnogobrojna pitanja, a po završetku predavanja prisutne su pozdravili i prisutni gosti. Među njima je bio i prota Jovan Alimpić, prvi paroh Salfeldenske crkvene opštine, koji je biranim rečima svojim bivšim vernicima čestitao slavu, a zatim evocirao svoje uspomene na slavno zidanje velelepnog hrama u Salfeldenu i na samopožrtvovani rad vernika u toku zidanja hrama i istakao angažovanje austrijskih opštinskih vlasti grada Salfeldena. Isto tako, prota Jovan je napomenuo svim roditeljima parohije Salfelden na važnosti poseti bogosluženjima dece zbog stalnih zamki asimilacije koje vrebaju u svakodnevnom životu.

Prisutne su pozdravili i diplomatski predstavnici iz Salzburga i Beča Dejan Udovičić i Mladen Filipović. „U svom očinskom pozdravu na kraju svečanog sabranja, preosvećeni vladika je pohvalio samopregorni dugogodišnji rad mesnog arhitekte Momčila Turuntaša i prizvao blagoslov na prisutno sveštenstvo i narod, obećavši da će se prvom prilikom održati jedna radna sednica CO Salfelden na temu: zidanje crkvenog centra sa salom pored hrama Sabora srpskih svetitelja”, prenela je CO Salfelden.

Najmlađi parohijani sa vladikom
Foto: CO Salfelden
Ovogodišnji kumovi Nedeljka i Mihailo Božić
Foto: CO Salfelden