Početna Škola Početak nove školske godine u pokrajinama Baden-Virtemberg i Bavarska

Početak nove školske godine u pokrajinama Baden-Virtemberg i Bavarska

„Srpska dopunska škola u pokrajinama Baden-Virtemberg i Bavarska  uspešno je počela sa radom u novoj školskoj godini. Dobrom saradnjom svih članova Aktiva nastavnika obe pokrajine, koordinatorke i predstavnika Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje u okviru Ministarstva prosvete Republike Srbije, broj učenika u školi  konstantno raste”, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole za ove dve pokrajine Tatjana Popović. Sa ponosom, ona je naglasila, da je ove školske godine posebno interesovanje roditelja za upis svoje dece u srpsku školu, što kazuje da se angažovanje nastavnika i trud koji svi ulažu na kraju uvek isplati.

Štutgart i okolina – Bavarska

Nastava u Štutgartu i okolini počela je 19. septembra. Učenici su svoj prvi čas u novoj školskoj godini počeli pevanjem himne „Bože pravde”. Ustaljenom praksom, kako prethodnih, tako i ove godine, u hramu Sabora Srba svetitelja u Štutgartu služen je moleban za plodonosnu nastupajuću školsku godinu. Služio je  protojerej Stanko Rakić, koji je nakon molebana đacima čestitao polazak u školu i poželeo uspešan početak. Prisutnima se takođe obratila Tatjana Popović, koordinatorka nastave i tom prilikom izrazila radost što su se svi okupili na ovom svetom mestu i time pokazali koliko vole svoje korene. Zahvalila se Ministarstvu prosvete Republike Srbije na ulaganju u obrazovanje srpske dece u dijaspori i podršci Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu i srpske pravoslavne crkve u Štutgartu. Koordinatorka Popović je takođe pozdravila i nastavnice škole, zahvalila im se na trudu koji ulažu u radu sa decom i poželela im uspešnu školsku godinu.

Nastavnica Aleksandra sa decom
Foto: arhiva A. Cvetković

Ingolštat – Bavarska

Povodom početka nove školske godine u dopunskoj školi na srpskom jeziku, u grupi čija se nastava odvija u Ingolštatu u Bavarskoj, u prostorijama evangelističko-luteranske crkve  je takođe služen moleban sa činom priziva svetog duha za blagoslovenu i plodonosnu nastupajuću školsku godinu. Nastava dopunske škole na srpskom jeziku u organizaciji je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

„Moleban za sve učenike, nastavnike i roditelje, služio je protojerej stavrofor, Milorad Jovanović, koji se potom obratio prisutnima i deci čestitajući im polazak u školu sa nekoliko lepih reči. On im je požeo da u školi napreduju u znanjima ali uvek zajedno sa vrlinom i dobrotom”, istakla je nastavnica Aleksandra Cvetković. Svoj prisutnoj deci i roditeljima, podeljene su ikonice Belog anđela mileševskog u znak dobrodošlice u novu školsku godinu.

Pasau – Bavarska

I ove godine sa radom nastavlja i grupa u Pasau sa učiteljicom Ivanom Đurić.

„Trenutno imamo jednu grupu, ali se nadamo i novim đacima. Takođe, nadamo se dobroj i uspešnoj saradnji sa roditeljima, koja je i do sada bila izuzetna”, istakla je nastavnica Ivana. Grupa u Pasau krenula je sa radom 23.09.2022.godine u prostorijama osnovne škole u Grubvegu. Prvi čas počeo je sa upoznavanjem naših novih đaka ali i sa pripremama za obeležavanje Evropskog dana jezika, koji se održava svake godine 26. septembra.

Blagosiljanje dece svetom vodicom
Foto: A. Cveković

Filingen-Šveningen – Baden-Virtemberg

Moleban za početak školske godine za grupe Biljane Anđelković u Filingen-Šveningenu bio je pre početka rada srpske dopunske škole, na usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Prema izjavi oca Milenka Markovića bilo je dosta dece u crkvi koji su primili blagoslov za početak školske godine.

Karlsrue i okolina – Baden-Virtemberg

Nastava u Karlsrueu i okolini koji vodi Slavica Stupar uspešno je počela neposrednom nastavom. U srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveta Petka u Karlsrueu, gde se i održava jedan broj časova srpske dopunske škole, održan je moleban za početak školske godine. Moleban je služio protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić. On je uz kratku besedu blagoslovio veliki broj učenika i poželeo im zdravlje i uspeh u školi.

Deca i njihovi roditelji su prilazili nastavnici Slavici, jer je to njihov prvi susret posle raspusta. Uzbuđenje je bilo prisutno sa obe strane i zadovoljstvo što počinje nova školska godina. Deca su  jedva dočekala da se druže i stiču nova znanja. Bilo je i novih učenika koji su se ovom prilikom upoznali sa nastavnicom.

U toku molebana
Foto: A. Cvetković