Početna Događanja „Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti pomoć naučnika”

„Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti pomoć naučnika”

Profesori Prirodno-matematičkog fakulteta univerziteta u Nišu u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Frankfurtu, u uz Centralnog saveta Srba u Hesenu i Dopunske nastave na srpskom jeziku realizovali su drugi deo projekta „Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika”.

Za razliku od prošlogodišnjeg projekta koji je bio onlajn ovoga puta predavanja su bila u učionicama. Đaci Srpske dopunske škole iz  Frankfurta na Majni, Ofenbaha, Bad Homburga, Darmštata, Visbadena i Rodgaua  uživali su i divnim predavanjima, a poslednjeg dana njihovog boravka u nemačkoj pokrajini Hesen, priređena su i predavanja u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Prodekani niškog PMF Zorica Stojanović Radić i Milan Zlatanović održali su predavanja na temu „Zelena blaga Srbije” i „Papir, kamen, makaze”.

Oni su tokom svoje posete regiji Rajna-Majna imali i sastanke sa predstavnicima  Gete univerziteta u Frankfurtu, Više tehničke škole u Ašafenburgu i Justus-Libig univerzitetu u Gisenu, kao i sa svojim kolegama u departmanima za hemiju, biologiju i matematiku. Cilj poseta je bio ispitivanje mogućnosti za uspostavljanje naučne saradnje i razmene između fakulteta u okviru Erasmum programa.

Projekat „Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika” predviđa i učešće đaka na Sajmu nauke u Frankfurtu za decu koja pohađaju dopunsku školu na srpskom jeziku, kao i edukativni vikend u Nišu za najuspešnije đake.

Učesnici projekta „Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika” sa generalnim konzulom u Frankfurtu Brankom Radovanovićem (prvi s desna)
Foto: arhiva GK RS u Frankfurtu