Početna Događanja Druženje đaka parohijske škole Sveti Sava iz Pariza u Muzeju lova i...

Druženje đaka parohijske škole Sveti Sava iz Pariza u Muzeju lova i prirode

Nastavnica parohijske škole Sveti Sava u Parizu, Ljubica Burgić, koja deci uzrasta od 4 do 14 godina predaje srpski, veronauku, nacionalnu istoriju i geografiju priredila im je divno druženje u Muzeju lova i prirode u francuskoj prestonici. Oni su zajedno potražili odgovore na pitanja: Kakav bi trebao biti odnos dece i životinja? Šta je to Nojeva barka? Koje  se sve životinje spominju u Bibliji? Kako nas životinje mogu usmeravati prema Bogu? Možemo li preterati u ljubavi prema njima?

„Muzej lova i prirode, se nalazi u trećem arondismanu u Parizu. Privatan je. Eksponati su usredsređeni na odnos ljudi i prirodnog okruženja kroz tradiciju lova. Pedagoški je izuzetno sređen, te je poseta bila prava prilika i male i za velike učenike kao i za njihove roditelje da bez straha stanu na primer, ispred mrkog i belog medveda, da pred jelenom i košutom pročitaju najlepše odlomke iz biblije: Kao što košuta žudi za izvor vodom, tako duša moja čezne, Bože, za tobom…Ili da stanu pred vuka. Ići vučjim tragom za njih je bila prilika da se vrate narodnoj tradiciji i Svetom Savi. Vuci su, inače, stalni pratioci Svetoga Save, njegovi hrtovi ili kerovi”, istakla je nastavnica Ljubica Burgić.


Foto: arhiva LJ. Burgić

Ona je dodala da se u bibliji spominje preko 150 životinja. „U ovom muzeju su mogli videti mnogo više od toga, a i upoznati taj fascinantan životinjski svet sasvim izbliza. Naravno,

želja za čitanjem, doduše na francuskom, bila je odmah probuđena, kao i želja da se pročitano prevede na srpski onima koji ne razumeju sve na francuskom”, pojasnila je nastavnica. Nakon posete ovom muzeju mnogo su se složili da svojom raznovrsnošću i ponudama koje nudi i domaćima i gostima „Pariz nije uzalud jedan od najposećenijih gradova na svetu”.

Nastavnica je pozvala i ostalu decu koja žele da se druže na srpskom jeziku sa svojim vršnjacima pri parohijskoj školi da se prijave bilo putem mejla skola.sv.sava@gmail.com ili telefona +33611810694.