Početna Događanja Radno i sadržajno u Italiji tokom prvog meseca nove školske godine

Radno i sadržajno u Italiji tokom prvog meseca nove školske godine

Učenici koji su u trećoj grupi boravili u besplatnom letnjem kampu „Leto u mom zavičaju“ organizovanom od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u Tršiću, vratili su se prepuni utisaka sa željom da učestvuju i iduće godine. Sa nastavnicom Slađanom Marković išlo je šesnaestoro đaka iz Trsta, a nastavnica Dragica Doderović vodila je petnaestoro učenika iz Vićence, Skija i Tori di Kuartezola. Mališani su iskazali zadovoljstvo i sreću  jer su imali priliku da se druže sa vršnjacima iz srpske dijaspore i steknu nova znanja o zavičajnom jeziku i kulturi. Putovanje svih đaka do Tršića finansijski je pomogla Srpska pravoslavna crkvena opština iz Trsta. Generalni konzulat Republike Srbije u Trstu pomogao je u organizaciji putovanja učenika, a podršku đacima iz Vićence, Skija i Tori di Kuartezola pružili su i Savet roditelja Srpske dopunske škole Sveti Sava i Savez Srba u Italiji. Đački roditelji su izrazili veliku zahvalnost Ministarstvu prosvete Republike Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini i Savezu Srba u Italiji koji su deci omogućili učešće u ovom projektu. Nakon sedam dana aktivnog pohađanja dramske, folklorne, muzičke i likovne radionice, puni nove energije, đaci su nestrpljivo čekali povratak u školske klupe.

Molitvama priziva duha svetoga za srećan, uspešan i blagosloven početak školske godine u Trstu i Vićenci, započete su nove aktivnosti.

Foto: arhiva Srpska škola u Italiji

Prvih mesec dana u Italiji, obeležila je kreativna nastava. U okviru tematskog časa o jeseni, na nastavnom mestu u Busolengu, učenici su sa svojom nastavnicom Magdalenom Donevski obrađivali narodnu pesmu „Dunje ranke“. Za uvodnu motivaciju koristili su punu korpu sezonskog voća među kojem se skrila i poneka dunja. Đaci su imali zadatak da imenuju voćke i opisuju ih po obliku, boji, ukusu, teksturi. Nakon analize pesme, govorili su o srpskoj narodnoj muzici, nošnji i igrali kolo. Na kraju, sladili su se zdravom užinom.

Prethodni period bio je ispunjen i brojnim vannastavnim aktivnostima. Učenici su svoju maštovitost iskazali kroz učešće na međunarodnom Strip Festu „Fantazija uma” poslavši dvadeset osam radova. Stripovi su izloženi na www.stripfestfantazijauma.paracin.rs . U okviru međunarodnog festivala petominutnog dečjeg filma IKT „Film Fest” nastao je  film ,,Zdrav (p)ozdrav”.  Produkt je kreativne saradnje između učenika i nastavnika  Srpske dopunske škole u Italiji, Sloveniji i na Malti (koje su u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije), OŠ Ivo Andrić iz Beograda i Dopunske škole srpskog jezika u Moskvi (koju finansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu). Film ima za cilj da skrene pažnju na ozbiljan problem današnjice  ̶  otuđenje dece i odraslih zbog prevelike upotrebe mobilnih telefona i ukaže na suštinske vrednosti: porodicu, druženje i boravak u prirodi. U snimanju je učestvovalo oko sto sedamdeset učenika. Nastavnice mentori bile su:  Magdalena Donevski i Jelena Jovanović (Italija), Svetlana Todorović (Slovenija), Maja Marinković, Jelena Jablanov Maksimović (Malta), Sandra Radovanović (Srbija) i Vesna Simić (Rusija).

Đaci sa nastavnog mesta u Valdanju, imali su čast da nacionalnom himnom otvore manifestaciju „Sačuvati od zaborava” SKZ Sveti Sava iz Valdanja. U prepunoj sali bioskopa „Trisino” iz grla mališana i brojnih prisutnih, orilo se „Bože pravde”.

Na istoj svečanosti, uz aplauz publike, predstavnici učenika i roditelja ogranizatora Krosa RTS-a 2022. godine, predali su trofej „Đore Čululejević” generalnom konzulu iz Trsta gospođi Ivani Stojiljković na čuvanje u konzulatu do sledeće dodele. Prestižan trofej za najbolje organizovan kros 2022. godine u dijaspori dobio je okrug Vićenca, a đacima ga je na kampu Krosa RTS-a u Leskovcu 2022. uručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gospodin Branko Ružić.

Školska godina u Italiji započeta je sadržajno i uspešno. Sa puno volje i entuzijazma đaci i nastavnice spremno čekaju nove radne izazove.

Za portal Rasejanje.info Jelena Jovanović

Sa molebana u Trstu
Foto: Srpska škola u Italiji