Početna Kultura U Lajpcigu održana svetska premijera filma „Majčino mleko”

U Lajpcigu održana svetska premijera filma „Majčino mleko”

Kratkometražni dokumentarni film „Majčino mleko” reditelja Ajzaka Najts-Vašbourna imao je svetsku premijeru na 65. DOK Lajpcig festivalu dokumentarnog i animiranog filma, održanog prošle nedelje u ovom nemačkom gradu.

„Film „Majčino mleko” je poetični dokumentarac i nežna meditacija o majčinstvu i lancima koji nas povezuju. U brdima zapadne Srbije, Dragica svoj radni dan započinje mužom krava. Kruženje mleka, kroz hranu koju priprema svojim najbližima, otkrivaju njenu posvećenost porodici i u prošlosti i danas. Noseći crninu, nakon majčine smrti, Dragica se bori sa težinom nasleđa koje joj je ostavljeno. Dok brine o voljenima, oblak sumnje lebdi iznad nje − nastaviti majčinim stopama ili odustati od onoga što joj je zaveštano? Posmatrajući njene ritualni radnje i predanost od izlaska do zalaska sunca, krećemo na putovanje unutar granica njenog sveta”, istaknuto je na stranici Filskog centra Srbije.

Film je snimljen u produkciji Nezavisnog filmskog centra Filmart, tokom 16. izdanja kampa Interakcija (2021) i traje 18 minuta. Interakcija je projekat koji kontinuirano podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, grad Čačak i Cinnamon Films.