Početna Događanja Vladika Grigorije u Frankfurtu predstavio svoju knjigu „Nebeska dvorišta”

Vladika Grigorije u Frankfurtu predstavio svoju knjigu „Nebeska dvorišta”

Vladika Grigorije episkop Diseldorfa i Nemačke predstavio je proteklog vikenda svoju knjigu Nebeska dvorišta u hramu Vaskrsenja gospodnjeg u Frankfurtu. Dan kasnije vladika je služio svetu arhijerejsku Liturgiju, uz sasluživanje sveštenika Milenka Markovića, Aleksandra Škorića, Ljubomira Zorice i Dejana Ristića, Aleksandra Debeljaka i Slađana Marinkovića i predstavio je vernom narodu u Frankfurtu Minhensko (srpski) psaltir. U okviru ove posete Frankfurtu vladika je takođe predstavio svoju knjigu na Frankfurtskom sajmu knjiga na štandu parlamenta stranaca grada Frankfurta.

U hramu Vaskrsenja gospodnjeg na promocije episkopove knjige prisustvovao je veliki broj ljubitelja knjiga. Promociju su vodili Vlaho Bogišić, Ljubiša Simić i Dijana Avdić, dok su Dalila Đenić, Marija Milosavljević i Oliver Ruške izveli par kompozicija klasične muzike.

„Ambijent hrama i predstavljanje knjige od strane učesnika i vladike, mnoštvu okupljenih priredili su nezaboravno veče.  Zaista, događaj koji će se dugo pamtiti kod svih prisutnih, a bilo ih je mnogo. Ipak, većina je čekala da čuje „uživo” vladikinu reč. I posle je vladika morao dugo vremena da, strpljivo, potpisuje knjige oduševljenim ljudima. Jedna gospođa je kupila deset knjiga da podjeli svojim najmilijima”, istakao je starešina hrama protojerej-stavrofor Simon Turkić.

Sutradan je u hramu Vaskrsenja Hristovog vladika Grigorije služio svetu arhijerejsku liturgiju, uz prisustvo mnogih vernika. Na početku liturgije Bobija Petkovskog i Justina Emrekovića proizveo u čin čteca. Za vreme liturgije je rukopoložio đakona Aleksandra (Debeljaka) u čin sveštenika. Nakon liturgije episkop je predstavio i Minhensko (srpski) psaltir. „Srpski psaltir, od autora Stefana Lazarevića, spada u red kapitalnih dela istorije Nemanjića. Ovaj je putovao je kroz burnu istoriju srpskog naroda i ostao sačuvan u minhenskoj biblioteci”, istaknuto je.

Foto: CO Frankfurt /IK Laguna

„Zato je projekat izdavanja fototipskog izdanja Srpsko – Minhenskog psaltira poduhvat koji treba da podrži naš verni narod. U CO Frankfurt smo pokrenuli akciju da naša Crkvena opština otkupi jedno od prvih deset primjeraka ove epohalne knjige. I ovom prilikom pozivamo naše verne da se uključe u akciju i pomognu da otkupimo jednu od prvih deset knjiga” rekao je otac Simon.

On se zahvalio episkopu Grigoriju, koji je tokom tri dana posete bio „nauk” – „ prosvećenje duhom svetim i oplemenjivanje Jevanđeljem vernog naroda u Frankfurtu, ali i onih koji su na Frankfurtskom sajmu knjiga imali priliku da popričaju sa vladikom”, dodao je protojerej-stavrofor Simon Turkić.

Vladika Grigorije je iz Frankfurta otišao put Beograda na Beogradski sajam knjiga, gde je potpisivao svoju knjigu „Nebeska dvorišta”.

„Posle promocije na Kolarcu, dugog potpisivanja u knjižari Delfi u SKC-u, vladiku Grigorija je na Sajmu knjiga i ovoga puta sačekao veliki broj čitalaca. Njegova knjiga „Nebeska dvorišta” je snažna i potresna, priča o životu, lepoti i stradanju koja se drži vrednosti o kojima njen autor vladika Grigorije govori kada god uzme reč”, istaknuto je na stranici Lagune, izdavačke kuće, koja je objavila i ovu knjigu episkopa Grigorija.